България сключи спогодба с Черна гора за медицински услуги

  • 12 октомври 2016 10:50

  • 1135
  • 0
България сключи спогодба с Черна гора за медицински услуги
© Булфото/Архив

Националният осигурителен институт информира, че от 1 октомври 2016 г. влиза в сила Спогодбата между Република България и Черна Гора за социална сигурност и Административното споразумение за нейното прилагане. Документът се основава на принципите на еднакво третиране на гражданите от двете държави в областта на социалната сигурност и дефинира задължението за приложимост в тази сфера само на едно от двете законодателства. В нея е установено правилото за сумиране на осигурителни периоди за придобиване право на парични обезщетения и помощи, както и възможността за износ на парични обезщетения.

В материалния обхват на спогодбата от българска страна са включени медицинските услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, медицинската помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, държавното обществено осигуряване за временна неработоспособност, майчинство, старост, инвалидност, трудова злополука, професионална болест, безработица, смърт и семейните помощи за деца.

От деня на влизане в сила на спогодбата в отношенията между Република България и Черна гора се прекратява действието на Конвенцията по социално осигуряване между Народна Република България и Федеративна Народна Република Югославия от 1958 г. Тази конвенция Република България ще продължи да прилага в отношенията си с Босна и Херцеговина.
Придобитите права по действалата до 1 октомври 2016 г. конвенция не се губят и пенсионерите ще продължат да получават пенсиите си.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини