Юрист: Не може да се вменява вина на пешеходеца на пешеходна пътека

  • 12 октомври 2016 07:40

  • 4383
  • 3
Юрист: Не може да се вменява вина на пешеходеца на пешеходна пътека
©

Спорът е законодателно уреден еднозначно, разписани са правилата, които трябва да се спазват и от пешеходците, и от водачите. Това каза в сутрешния блок на БНТ юристът Милен Ралчев по повод спорното становище на Висшия адвокатски съвет казва, че пешеходците имат права, само ако се обозначат предварително като такива на пътя.

Правото на пешеходеца не е абсолютно, той трябва да се огледа внимателно, да прецени скоростта, отстоянието и посоката на автомобилите. Едва тогава той може да заеме мястото си на пешеходната пътека, и то като подаде сигнал с ръка. Неспазването на тези правила изключва пешеходецът да има предимство. Той не може да изскочи внезапно на пешеходната пътека и да търси предимство. Такива са правилата от десетилетия и винаги са се тълкували по този начин. Нормално е да искаме пешеходците да сигнализират за намерението си да пресичат, заяви Ралчев.

Юристът Борислав Вълчев подчерта, че пешеходецът има право да подаде някакъв сигнал, че има намерение да пресече пътното платно, но няма такова задължение. В правовата държава има само едно абсолютно право и то е правото на живот. Не може да се вменява вина на пешеходеца на пешеходна пътека. Не можем да им вменяваме отговорност за поведението на шофьорите. Трябва да пазим уязвимите участници в движението. Водачът е длъжен винаги да съобразява своята скорост, а не само да се движи с разрешена скорост. Преди пешеходна пътека водачът трябва да намали скоростта и да прецени движението на пешеходците, не можем да прехвърляме тази отговорност на пешеходеца, категоричен бе Вълчев.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4383 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.10.12 | 23:42

3
МОЖЕ,защото в доста случай я ИМА! Странно ,че не коментират многото случай в които има блъснати пешеходци извън пътека,но на платното, И ПАК Е ВИНОВЕН шофьора !!!!

2016.10.12 | 23:42

2
Нормално е пешеходецът да изчака, ако към пътеката наближава автомобил, а не да тръгва с навирен нагоре нос и да принуждава няколко коли да спрат, да бръмчат на място и да замърсяват атмосферата, сякаш не може да премине след тях...

2016.10.12 | 23:41

1
е , явно не сме правова държава , защото у нас правото гарантира ЖИВОТ за едни , а за други мизерия и смърт

Добави коментар

Водещи новини