Започва делото срещу бивш полицай за изнудване и подкуп

  • 12 октомври 2016 07:05

  • 982
  • 0
Започва делото срещу бивш полицай за изнудване и подкуп
©

Пловдивският окръжен съд ще разгледа делото срещу полицейски служител за разгласяване на служебна информация, получаване на подкуп чрез изнудване и държане на тютюн без бандерол. Обвиняемият е бивш разузнавач в група "Криминална полиция" към РУ "Полиция" в Стамболийски.

През юли и август 2014 г. обвиняемият нарушил забраната за предоставяне на информация на граждани не по установения ред, като съобщил и показал от служебния си компютър на собственик на ресторант в Пловдив снимков материал от полицейската база данни за лица, за които имал сведения, че извършват кражби на територията на Перущица и в Пловдив.

Освен това от 3 декември 2014 г. до 26 февруари 2015 г., при условията на продължавано престъпление, чрез изнудване и възползване от служебното си положение, обвиняемият на три пъти поискал и получил подкуп- на обща стойност 906 лева. По делото е било установено, че обвиняемият е поискал парите, за да прикрие престъпната дейност на семейство от Перущица, което се занимавало с продажба на цигари без бандерол. Той им дал и разяснения как да бъдат скрити цигарите при внезапни проверки и как ще бъдат предупреждавани за тях.

Обвиняемият е задържан от служители на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР на 26 февруари 2015 г., малко след като в пловдивското село Йоаким Груево, получил четири торби с нарязан тютюн без бандерол. В момента спрямо бившия полицай е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които полицейският служител е обвинен, е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

Последвайте канала на

Калина Христова
982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини