Фандъкова пусна жалба в съда срещу решение на ЦИК

  • 11 октомври 2016 21:20

  • 6045
  • 3
Фандъкова пусна жалба в съда срещу решение на ЦИК
© Булфото (архив)

Столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска е подала жалба в съда срещу решение на ЦИК, с което комисията иска общината да разпорежда на печатницата на БНБ колко бюлетини да отпечата за частичните избори за районен кмет на “Младост”.

В жалбата се посочва, че решението е незаконосъобразно, тъй като кметовете нямат правомощия да се разпореждат с БНБ, а в Изборния кодекс това право и контролът върху печатането на бюлетините е дадено на ЦИК. Освен това в решението си ЦИК се позовава на практика от частичните избори на 28 януари, когато комисията възлага на кметовете процеса по печатането на бюлетините. Според общината обаче то е неприложимо за “Младост” и заради факта, че кодексът беше променен на 26 май.

“След като изпратих няколко писма до ЦИК не само за печатането на бюлетините, но и за организацията и провеждането на изборите, в петък се срещнах лично с представители на комисията и изразих притесненията, които имаме, пред тях. Поканих ги да посетят няколко училища в “Младост”, за да се убедят, че помещенията са малки и няма как да има различни секции за двата вида избори. ЦИК обаче реши, че изборите ще се провеждат в 2 различни помещения, което означава хората да се редят на 2 опашки В 9 от 10 училища, в които ще има секции, успяхме да направим така че помещенията поне да са едно до друго. Подадох жалбата до съда, след като ЦИК потвърди и решението си за печатането на бюлетините. Ще направим това, което каже съдът. Ако той прецени, че е законосъобразно кметът да възлага печатането на бюлетините, ще го възложим”, обясни пред “24 часа” Фандъкова. Според нея делото няма да забави печатането на бюлетините за “Младост”, тъй като все още от ГРАО не са предоставили окончателния брой на избирателите и към момента не е ясно колко книжа ще са нужни.

Във вторник шефката на ОИК - София, Полина Витанова е водила трима членове на ЦИК в 131-о училище. Там се налага секции да се образуват в актовата зала, физкултурния салон и дори в стола. Заради решението на ЦИК районните избирателни комисии в столицата да организират провеждането на президентските избори и референдума, а общинската избирателна комисия - вота за районен кмет в “Младост”, трябва да бъдат разкрити двойно повече секции от обичайното - 250. Това означава, че за съставите на комисиите партиите трябва да излъчат минимум 1250 души. Според Витанова по-малките партии ще имат проблем с попълването на квотите. Проблемите с бюлетините и секциите в “Младост”, които може да доведат до хаос на 6 ноември, са посочени в 3 писма на Фандъкова до ЦИК. Първото е изпратено още на 21 септември. 13 са кандидатите за кмет на “Младост”. В 17 ч вчера изтече крайният срок за регистрацията им в ОИК.



 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6045 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.10.12 | 12:29

3
НИЩО ДОБРО НЕ ОЧАКВАЙ ОТ ЯИК.ТАМ СА ПАРТИЙНО ЗАВИСИМИ ХОРА.
ФАНДЪК КУРВАЛЪК

2016.10.12 | 12:09

2
КУРВАТА ЛЪЖЕ ,ВИЕ ГИ ПЕЧАТИТЕ МАЙМУНООООООООООО

2016.10.12 | 12:09

1
бнб печата официално и законно ,къде е другата печатница ,и дали чувалите с бюлетини вече са готови ,малко е времето ,гроб приготвя даже шампанското

Добави коментар

Водещи новини