Политолог за топлите ни отношения със Сирия: Там България е марка и много се цени

  • 11 октомври 2016 19:24

  • 13661
  • 1
Политолог за топлите ни отношения със Сирия: Там България е марка и много се цени
©

В Сирия България е марка и много се цени. Това каза д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ по повод публичната му лекция „Един политолог в Сирия“, пише агенция "Фокус".

Той обясни, че при отиването си в Сирия са го приели много приятелски и са се държали много добре с него. По думите му в момента там няма много чужденци.

„Знаете, че отношенията ни със Сирия датират вече от 40-50 години, когато страните са били близки. Има хиляди студенти, които са завършили в България – медицина, инженерни науки, стоматология. Така че в общи линии България е добре представена там, въпросът е как и кога ще го използва“, добави д-р Методиев.

Той посочи, че там, в рамките на страната може да се каже, че изглежда така, все едно има няколко различни държави. Д-р Методиев допълни, че има територии на страната, където различните общности живеят мирно и тихо, функционират макар и тежко, заради войната и социално-икономическата система.

„Има и територии, на които се водят военни действия. Аз не съм бил там, тъй като нямаше как да си осигуря достъп, а се информирах само от телевизионния екран. Видях местата, където вече е минал ужасът на войната. Трябва да кажа, че ислямистите са по-лоши от всички възможни други групи, които през последните 2000 години са минавали през този район на Близкия изток. По-голяма варварщина, по-брутално отношение към християнството не е имало по нито едно време в историята през последните 2000 години“, добави още той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
13661 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.12 | 19:42

1
тц тц тц....

Добави коментар

Водещи новини