Британски студенти създадоха ходеща градина (видео)

  • 11 октомври 2016 16:36

  • 1307
  • 0
Британски студенти създадоха ходеща градина (видео)
©

Растения, които се придвижват, за да намерят най-добрите метеорологични условия за тях. Британски студенти създадоха ходеща градина, предаде БНТ.

Наподобява космически кораб, в който виреят различни растителни видове. В подвижната сфера растенията се грижат сами за себе си, те знаят от какво се нуждаят и го намират сами.

„Наполовина градина, наполовина робот", това представлява подвижната сфера. Според създателите й, тя е перфектното решение за големите градове.

Изградена е от 12 модула, във всеки има засадени растения. Сферата разполага с колектор за вода, енергията се получата от вградени слъчеви панели. Градината се търкаля благодарение на задвижващи устройства, които са поставени във вътрешността й.

Датчици улавят нуждите на растенията. Ако им трябва повече светлина, градината се задвижва, за да намери благоприятните условия. А ако е прекалено слънчево, градината търси по-сенчести места.

Скоростта, с която сферата-градина се движи, е около 1 метър в минута. Необходими са около 30 секунди, за да бъде направена първата стъпка. Младите британци споделят, че са се вдъхновили от фантастични филми. Но идеята им вече е реална. И независимо, че сега ходещата градина изглежда някак странно и дори неуместно, в близкото бъдеще, тя ще е нещо нормално, твърдят студентите.

И защо не? След като след като един ден по улиците ще се движат автомобили без шофьори, а дронове ще правят доставки до вратите на умни къщи. Защо да няма и подвижни градини? А какво ще се случи, когато сферите плъзнат по улиците. Е, тогава хората ще трябва да се научат да живеят и да се съобразяват повече с нуждите на растителния свят.

Последвайте канала на

Novini.bg
1307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини