"Медиана": Изненадите са много вероятни!

  • 11 октомври 2016 16:15

  • 19611
  • 10
"Медиана": Изненадите са много вероятни!
© Булфото

Агенция 'Медиана' представи изследване на нагласите за предстоящите президентски избори. То  е направено сред 998 човека, над 18 годишна възраст.
Проведето е в периода - 4-8 октомври -  когато: се състоя предварителното гласуване за Генерален секретар на ООН, в което участваха и Ирина Бокова, и Кристалина Георгиева; ЦИК отказа да регистрира Светослав Витков и Владимир Кузов за президентските избори.

Изненадите са много вероятни! Засега данните показват, че на премиера Борисов няма да му се наложи да подава оставка, но има сериозни шансове ГЕРБ да претърпи поражение.

Към 10-ти октомври най-вероятно изглежда Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 да се класира първа на изборите на 6-ти ноември 2016 г. Тя е консолидирала гласовете на ГЕРБ избирателите и това до голяма степен й гарантира първото място. Но на първи тур! Големият й проблем е, че тя не привлича симпатизанти извън собствената си партия (93 % от потенциалните й гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ), посочват анализаторите.

Кандидатурата й е непопулярна извън ГЕРБ. Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите. И въпросът не е само в сериозната възможност на втори тур да се образува своеобразна коалиция „Всички срещу Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23“.

На тези избори ще наблюдаваме своеобразен феномен – изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели. Изборите са задължителни! Референдумът също ще привлече избиратели.

Данните на „Медиана“ показват, че това вероятно ще бъдат между 550 – 700 хиляди (!) „нови“ избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ. Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев.

За разлика от Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП).

Симпатизантите на БСП се явяват „донори“ и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти „отвън“.

На трета позиция (с 10 %) е Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур. Ивайло Калфин е четвърти с личен резултат, значително надхвърлящ този на номиниралата го партия (АБВ). Като че ли картината се прояснява – Балотаж между Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 и генерал Румен Радев. Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността трети, Калфин четвърти. Това обаче, далеч не е толкова сигурно. Избирателите на ДПС все още не заявяват подкрепата си за един или друг кандидат. Основното обаче е появата на тази огромна маса „нови“ (традиционно негласуващи) избиратели. Това ще бъде голямото предизвикателство пред всички кандидати. Тези избиратели като цяло са непредсказуеми.

Нямат „свои“, предпочитана партия, трайни политически пристрастия. Те са преимуществено разочаровани от политиката и политическото, скептични и негативно насочени към партиите и властта. Голямата част от тях е възможно да гласуват спонтанно и емоционално, да се „люшнат“ в последния момент и да се консолидират.

А техният обем е толкова голям (около 13 % от всички избиратели), че са в състояние не само да разместят класирането след първото място, но дори директно да изстрелят втория, третия или дори четвъртия до върха. Засега подобна консолидация на тези „нови“ гласоподаватели около един кандидат не се наблюдава. Но изненадите са повече от възможни! Така освен референдума „за“ и „против“ задължителното гласуване ще можем да видим директно резултатите от въвеждането на такава норма. И мнозина могат да бъдат силно изненадани от резултата.

Последвайте канала на

Нора Виткова
19611 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Червен Кольо пак изпълзя

2016.10.14 | 23:25

10
Кольоооооо, Коленцеееее, стига с тия червени пари, бе Колчоооооо! Ще се задавиш бе, Кьопчооооо!

2016.10.14 | 23:21

8
Тия от Медиана луди ли са или на луди се правят??? Бас ловя, че реалният резултат е друг, но е предаден само на управляващите!!!
шегуваш ли се, сладур

2016.10.14 | 23:24

9
Ако под "управляващите" имаш в предвид БСП и ДПС, тогава може би си прав. Червен Кольо се крие след всички избори поне 2-3 месеца!
Еххх

2016.10.14 | 23:20

7
Медиана на Кънчо и Андрей.!!!
Червен Кольо

2016.10.14 | 23:20

6
Пак се оля в .... Тоя човек няма ли най- накрая да му забранят да прави прогнози. То боб да хвърлиш по- точно може да познаеш изборните резултати отколкото псевдонаучния, но явно корумпиран подход на собственика на Медиана фон Позитано 22.
Николай Пиронков

2016.10.14 | 23:20

5
На Колю Колев манипулациите.Ако Радев имаше 18 щеше да ги изкара най-малко 24.Не повече от 12-13.Такива са неговите прогнози!
8888

2016.10.11 | 23:34

4
Така и разбрах какъв е процента гласували за всеки един от първите двама кандидати ?!
Трансверзала

2016.10.11 | 23:34

3
Изненадите ще са много вероятни и големи......
someone

2016.10.11 | 23:34

2
не мисля,че толкова хора ще отидат да гласуват дори и със задължение по закон ( което е смехотворно тъй като санкции няма).
Веселин Василев

2016.10.11 | 23:34

1
Гадна работа.Ако Цецка не спечели на 1-ви рунд ни чака тежка борба.

Добави коментар

Водещи новини