Илиян Василев: Проблемът с горивата се дължи на липсата на държавен контрол

  • 11 октомври 2016 15:32

  • 2723
  • 2
Илиян Василев: Проблемът с горивата се дължи на липсата на държавен контрол
© Булфото (архив)

Този мизансцен вече сме го гледали – КЗК налага, а компаниите обжалват решенията ѝ, отива се на съд, който пък смъква всичко.

Това каза в интервю за БНР икономистът Илиян Василев по повод твърдението на Комисията за защита на конкуренцията за разкрит картел между големите вериги бензиностанции. "В това решение на КЗК имаме само наблюдение върху пазара на дребно, а нещата започват с отсъствието на държавен контрол и намеса във всички елементи по веригата на стойността – от вноса на суров петрол, през рафинерията, през цените на едро, акцизните складове, изобщо целият този механизъм. Хората от КЗК винаги могат да кажат, че законодателството не им е достатъчно, за да могат да решат проблема, но дори и в рамките на това, което законодателството може да реши, не направиха нищо за тези години", допълни Василев.

"Проблемът за горивата е много отвъд онова, което КЗК има по правно-приложно поле за наблюдения. Тук влизаме в полето на несвършенакта работа на НАП от гледна точка на влизането на структурата на разходите и анализа на финансовите резултати на рафинерията, начинът, по който се заприходява суровият петрол, начинът, по който се отчитат инвестиционните и капиталови разходи. Изобщо това е една огромна територия, при която, ако сегашното правителство беше недоволно от предишния шеф на КЗК, то нямаше да го назначи на нова висша длъжност", категоричен беше бившият ни посланик в Русия.

Василев, който е част от Инициативен комитет "Справедливи цени на горивата", заяви, че от комитета са подготвили жалба до ЕК с молба Комисията да разгледа проблема с доминантното положение на "притежателите на единствената българска рафинерия". Натискът е наложителен, тъй като пазарите в региона са взаимносвързани и "несправянето" на КЗК у нас се отразява върху пазарите в съседните ни страни. Експертен анализ е отбелязал, че трябва да се обърне особено внимание на акцизните складове.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2723 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.10.15 | 19:22

2
Проблема е от времето на циганина Иван Костов,който като правоверен комунист,продаде България на руснаците!!!И не само на тях!!!Каквото не продаде той,го продадоха БСП!!!Затова сега в България се разпореждат Лукойл,Газпром и Росатом!!!Естествено с подкрепата на руската пета колона в България!!!

2016.10.11 | 20:31

1
Да гласуваме пак за ГЕРБ или някои от досега управлявали партии...

Добави коментар

Водещи новини