Българи в чужбина: Заложиха ни капан за изборите

  • 11 октомври 2016 07:42

  • 8849
  • 2
Българи в чужбина: Заложиха ни капан за изборите
© Булфото/Архив

За хаос с организирането на изборите в чужбина сигнализираха наша сънародници. Те алармират, че ограничението от 35 секции води до драматичен проблем. Във Великобритания е наличен казус, където дори при събрани над 60 заявления, няма яснота кои секции ще се открият.

Над 20 наши сънародници сигнализираха депутати, Централната избирателна комисия и Министерство на външните работи. Писмото бе изпратена и до редакцията на Novini.bg. Доброволци, които участват в организирането на вота зад граница, предупреждават, че не са взете предвид техните сигнали. По думите им буквално е "заложен капан" пред мотивацията сред най-активните и ангажирани общности зад граница. Сънародниците ни са категорични, че вотът извън страната може да се реализира. Ограничението за 36 секции вече поставя българите пред предизвикателство да упражнят правото си на вот. Хората са недоволни и от начина, по който ЦИК и МВнР се отнасят към темата.

"Към днешна дата българските граждани извън страната са подали над 27 800 заявления, като над 5 800 са само във Великобритания. Данните показват, че във Великобритания, Германия, Испания, САЩ и Турция има подадени заявления за над 35 места, като във Великобритания вече за 43 места са подадени повече от 60 заявления", се казва в писмото.

Освен това те смятат, че липсват ясни критерии за определяне на необходимостта от налагане на таван от точно 35 секции, както и такива, по които ще бъдат взети евентуалните крайни решения на кои места в съответната държава ще се организират секции при повече подадени заявления и как ще се приоритизират съответните локации.

"Подобно решение, без ясно разписани правила и принципи, ще доведе до сериозни спънки пред изпълняващите разписанията на новия Изборен кодекс. До очевидна неравнопоставеност и сериозна дискриминация спрямо някои български общности в чужбина и ще демотивира българските граждани зад граница да гласуват. Логистичният хаос ще доведе до спънки пред желаещите да гласуват, понижена ефективност на изборния процес заради свръхнатовареност на ключови секции и по този начин ще допринесе чувствително за намаляване на избирателната активност", отбелязват още доброволците от чужбина.

Те отравят и следните съвети за прилагането на Изборния кодекс по справедлив начин като предвидите:

1. Ясни, логични и основани на данни критерии за избор на местата, където изборни секции биха отпаднали.
2. Възможност за организиране на повече от една секция на местата, събрали над 60 заявления и където обичайно се очаква изключителна натовареност (например посолството в Лондон) и готовност за прилагане на този подход и в други държави.
3. Сериозно обсъждане на варианти за функционални изключения от ограничителното правило за 35 секции в държава, в съответствие с наличните по настоящем факти, като например броят заявления, подадени във Великобритания.
4. Отделните територии, които съставляват Обединеното кралство - Англия, Шотландия и Северна Ирландия се ползват със специален автономен статут с национални парламенти в Шотландия и Северна Ирландия1. Това специално държавно устройство може да се приложи при разпределението на секциите като те се броят отделно за всяка една от териториите в кралството.
5. В случай на взето решение за неразкриване на някои от секциите с 60 или повече заявления, надхвърлящи ограничението от 35 секции за държава, гражданите, подали заявления в отпадащите секции да бъдат уведомени на имейла, посочен в заявленията, относно взетото решение и използваните критерии.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
8849 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.07 | 10:10

2
Какво е това двойно гражданство?
Подиграха се с Тиквата в Лондон,

2016.12.07 | 10:10

1
така им се пада на изселниците. Мутрите са на власт и си го връщат.

Добави коментар

Водещи новини