Болници стават факли за 15 минути, заради липса на отдушници

  • 11 октомври 2016 06:22

  • 4343
  • 0
Болници стават факли за 15 минути, заради липса на отдушници
©

Болници стават факли за 15 минути заради редица пропуски в строителството, сред които и липса на отдушници. Това са показали анализите на противопожарни експерти на голяма част от лечебните заведения в цялата страна.

Според публикувано проучване в повечето болници съществуват строителни дадености, които оказват неблагоприятно отражение върху развитието на пожара. Липсата на противопожарни и противодимни сектори в хоризонтална и вертикална посока са част от тях. При такива случаи димните газове се разпространяват неконтролируемо в цялата сграда за извънредно кратко време.

Практиката показва че 10 - 15 минути свободно развитие на пожар в първия етаж са напълно достатъчни за задимяване на всички етажи над него и създаване на опасност и дори фатален изход за болните, които често са упоени, обездвижени или дори не са в съзнание, се казва в анализа, пише "Монитор".

Липсват и стаи със специално оборудване, което поддържа по-високо налягане от това в секторите, където се е разразил пожарът. В тези помещения според изискванията би трябвало да се скрият хората. Според строители обаче дори да има подобно изискване за новите сгради, то изпълнението на подобни стаи е прекалено скъпо заради компресорите, които трябва да се поставят там.

Друг проблем, който се посочва, са гъсто населените помещения. В много от болниците дори в коридорите имало поставени легла Опасност криело и особено интензивното използване на площта по ширина и височина, както и бутилките с кислород, медикаменти и лесно запалими течности. Откритите стълбища и дългите коридори също спомагали за бързото разрастване на пожара.

Междувременно при проверките на пожарникарите не констатирали големи нарушения. В повечето случаи те издавали предписания, които от болницата бързо спазвали и отстранявали нередностите. Много често обаче архитектурните характеристики на сградите, които били строени преди десетилетия, не позволявали нещо да се промени, тъй като се касаело за цялостни изменения в постройката.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини