Учените откриха нов вид земетресения в Калифорния

  • 10 октомври 2016 15:17

  • 19205
  • 0
Учените откриха нов вид земетресения в Калифорния
© Getty Images

Изследователи са открили нов вид земетресения в Южна Калифорния, които се случват много по-дълбоко от очакваното - повече от 24 км дълбочина, попадайки в горната мантия на Земята, съобщава nauka.offnews.bg, цитирайки Science Alert!.

Слабите трусове произхождат от десетки километри дълбочина под земята по протежение на разлома Нюпорт-Инглууд (Newport-Inglewood) близо до Лонг Бийч, Калифорния. Този нов тип земетресение не може да бъде откритo от традиционните сеизмични сензори и има потенциал да създаде трусове много по-разрушителни, отколкото по-рано се прогнозираше.

Изследването е публикувано в Science.

Досега се смяташе, че земетресенията се случват в горната половина на земната кора, където континенталните плочи се натрупват напрежение чрез натиск и триене една в друга. Там, от където се произвеждат регистрираните трусове в южната част на Калифорния, на дълбочина от около 19 до 24 км, би трябвало да започва мантията на Земята, която е толкова гореща, че скалите са течни с консистенция на мед, която не би могла да създаде сеизмично напрежение.

Скалите на тази дълбочина трябва да са прекалено топли и меки, за да се закачат и чупят - ключов механизъм, предизвикващ земетресенията. Някакъв неизвестен процес трябва да играе роля в основата на фрактурата, която прави този нов вид земетресение възможно, заяви съавторът на проучването Асаф Инбал (Asaf Inbal) и сеизмолог в Калифорнийския технологичен институт пред Science news.

Разломът Нюпорт-Инглууд е мястото, където настъпи опустошителното земетресение от 1933 г. с магнитуд 6,3, при което бяха убити около 115 души в района на Лонг Бийч.

Разломът Нюпорт-Инглууд лежи на границата, където две плочи на земната кора се трият една в друга. Сеизмометрите наблюдават фрактурата, но необичайните дълбоки трусове обикновено са твърде слаби, за да бъдат чути. Сеизмичният шум от източници като преминаване на товарни автомобили и кацане на самолети заглушава трусовете, които се регистрират около магнитуд 2,0 и по-слаби.

Гъстата мрежа от сеизмометри около Лонг Бийч, Калифорния, засичат много слаби земетресения на дълбочина от около 25 до 32 километра по разлома Нюпорт-Инглууд, далеч под обичайно сеизмично активната зона на фрактурата. Сеизмичността може да бъде причинена от течности, издигащи се от мантията на Земята, предполагат изследователите.

Но с помощта на най-мощните сеизмични сензори екип от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена откри слаби земетресения, настъпили по вина линия Newport-Inglewood по-дълбоко от 24 км (15 мили), по целия път в горната част на земната мантия - представляващи изцяло нов тип земетресение.

Инбал и екипът му анализирали данни от проучване, продължило шест месеца през 2011 г., от около 5300 сеизмометри в района, една от най-плътните мрежи, подредени върху подобен разлом. Комбинирани са данни с информация от друго, по-малко проучване от 2013 г. , което също е усилвало сигналите от слабите земетресения над фоновия шум. Изследователите са открили, че най-дълбоките новооткрити трусове идват от горната мантия на Земята на дълбочина повече от 30 километра - далеч под обичайно сеизмично активната зона на фрактурата. На такива дълбочини скалите трябва да текат, когато са под въздействие, а не да натрупват напрежение и да се разкъсват.

Едно от възможните обяснения е, че течната субстанция на горната мантия се влива във фрактурата и осигурява източник на високо налягане, която се разпространява от дълбочината на сеизмичната активност, предполагат учените.

Необходими са още наблюдения, които да установят дали това обяснение има основание.

Последвайте канала на

Novini.bg
19205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини