Ще стане ли отново Анкара ключов партньор на Москва?

  • 10 октомври 2016 08:33

  • 5268
  • 9
Ще стане ли отново Анкара ключов партньор на Москва?
© Getty Images/Guliver

Днес руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 ще направи посещение в Турция, което се очаква да направи Анкара отново ключов партньор на Москва в Близкия изток. Основно събитие вероятно ще бъде предвиденото подписване на спогодба за изграждане на газопровод "Турски поток" - не по-малко значение обаче има геополитическият дневен ред, пише "Комерсант".

В контекста на предприетото от сирийската армия с участието на руска авиация настъпление срещу Алепо Москва държи да си гарантира подкрепата на Анкара, която си остава член на западната коалиция, но избягва да критикува Русия. "Съответно при нарастващия натиск върху Москва от страна на Запада евентуални договорки с президента Ердоган може да отворят за руското ръководство възможности за дипломатическа контраигра със Запада", посочва вестникът.

Освен това ръководството на Русия се стреми да убеди Анкара да затвори каналите, по които получава помощ блокираната в източните квартали на Алепо въоръжена опозиция, разчитала досега именно на турската подкрепа, добавя "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Курсът на Ердоган се променя на 180 градуса, което поражда въпроси - най-вече дали Турция е надеждна ако не като съюзник, то поне като партньор на Русия, пише в редакционен коментар "Независимая газета".

Западните експерти не виждат траен и надежден партньор на Москва в лицето на Анкара, независимо че както се твърди, между Путин и Ердоган има много прилики. И двамата се смятат за бащи на нацията, и двамата имат скептично отношение към Запада, недолюбват опозицията и недържавните медии. С една дума, между Москва и Анкара може да има само тактическо партньорство особено защото Русия не може да предложи на Турция повече, отколкото западните страни, се казва в материала, пише БТА.

Руско-турският конфликт открои една ясна тенденция от последните години: враговете на Русия се множат, а истинските приятели не стават повече. Днешните партньори и съюзници на Русия най-често са съюзници по интереси. Защото Русия не успява да формира някаква общност от страни, обединени с нея от общи ценности, принципи и стремежи, констатира "Независимая газета".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5268 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2016.10.12 | 20:34

9
Дааа, Турция свали руски самолет, имат сериозни търкания с руснаците за Сирия и Асад. Турция обтегна отношенията си със САЩ и също имат противоречия относно кюрдите. Въпреки това Турция е стратегически партньор и със двете велики сили. А наш Бойко лиже гъзовете и на Обама, и на Путин и въпреки това онези си правят гаргара с нас и всички икономически проекти ни подминават!!!!!

2016.10.11 | 17:27

7
ти какво очакваш драги ние сме малка гара ,влаковете си пътуват и ни подминават,освен това толкова сме се навели ,че даже долните ни гащи се виждат ,даже сме ги снели
любов необяснима

2016.10.11 | 17:27

8
Щом пък толкова се обичат и не могат един без друг , да се вземат младите !
Крум Усаински-Крупник

2016.10.11 | 17:26

6
Кремълската курва,забрави за "ножа в гърба" и всички люти закани!!!Истината е,че Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е въздух под налягане!!!
ЕРДОГАН

2016.10.11 | 15:00

3
вова ЕЛА ПРИ МЕН ЛЮБОВ МАЯ ЩЕ ТИ ПОКАЖА РЕЗАКА СИ
путин

2016.10.11 | 17:26

5
Ердогане и аз те обичам ще те хвана за резака ама по полека яваш яваш да ми го вкарваш
ЛЮБОВ ГОЛЯМА !!!!!!!!!!!!!!!!

2016.10.11 | 17:26

4
пу пу ДА НЕ И ВИ Е УРОКИ ВЛЮБЕНИ ГЪЛАБЧЕТА
ЕРДОГАН

2016.10.11 | 15:00

2
вова ЕЛА ПРИ МЕН ЛЮБОВ МАЯ ЩЕ ТИ ПОКАЖА РЕЗАКА СИ
ЕРДОГАН

2016.10.11 | 15:00

1
вова ЕЛА ПРИ МЕН ЛЮБОВ МАЯ ЩЕ ТИ ПОКАЖА РЕЗАКА СИ

Добави коментар

Водещи новини