15 милиона бюлетини печата БНБ

  • 10 октомври 2016 06:44

  • 1334
  • 0
15 милиона бюлетини печата БНБ
© Булфото/архив/

Над 15 милиона бюлетини ще бъдат отпечатани за президентските избори и референдума, които ще се проведат на 6 ноември, съобщиха източници от Централната избирателна комисия, запознати с тръжните процедури, пише "Труд". Книжата за гласуване ще бъдат произведени от печатницата на Българската народна банка (БНБ), като първата обществена поръчка бе обявена в края на септември. Тя отнася за бюлетините за допитването до народа – 7 577 000, инициирано от „Шоуто на Слави“.

Според хората от ЦИК броят на бюлетините за президентския вот ще бъде между „7,5 и 8 милиона“ и е и за двата тура. Бройката още не е уточнена напълно, тъй като не са пристигнали списъците на българите с право на глас, които се изготвят от Главна дирекция „Гражданската регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Прогнозите са, че БНБ няма да имат нужда да наемат подизпълнители за работата, както им позволява договора. Причината е, че на местните избори печатницата успя да се справи с много по-голям брой бюлетини.

Цената за книжата за референдума е достъпна в документацията по обществената поръчка, обявена чрез директно договаряне – там е записано, че самите бюлетини ще струват около 60 000 лева. За отпечатването на изборните протоколи ще отидат още около 160 000 лева. Вероятно цената за бюлетините за президентския вот ще е по-висока, тъй като те са по-големи – съдържат имената на 21 кандидати, докато допитването – само три въпроса.
 

Последвайте канала на

Калина Христова
1334 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини