Бащата на Джон Терориста: Исках синът ми да е генерал в армията на Австралия

  • 09 октомври 2016 19:14

  • 25330
  • 1
Бащата на Джон Терориста: Исках синът ми да е генерал в армията на Австралия
©

На 20 септември в София при операция на ДАНС и МВР беше арестуван 21-годишният Иван (Джон) Захариев. Причината - подозрения, че е момчето е радикализиран ислямист.

21-годишният българин все още е в ареста. Според прокуратурата от няколко месеца той се е подготвял, за да се включи в редиците на ИДИЛ на територията на Сирия.

Пред Нова телевизия баща му разказа повече за живота и възпитанието на момчето.

21-годишният Джон или Иван Захариев е роден във Виетнам от връзката на българин, който е добре платен 60-годишен чиновник към ООН и 30-годишна местна фризьорка с педагогическа диплома. „Аз я спечелих с това, че имах разкошна кола, имах заплата в долари и имах чуждестранно гражданство”, разказа бащата на Джон.

Покрай мисиите на мъжа семейството е живяло и в Индия, а към днешна дата всички имат австралийско гражданство и смятат за свои дом Сидни. „Много големи амбиции имах за децата си, исках синът ми да е генерал в армията на Австралия”, признава бащата на младото момче.

Джон е завършил католически колеж в Сидни. В колежа има и кадетски корпус. „Той имаше желание да стреля. Той се готвеше да стане военен и за мен това беше съвършено нормално”, спомня си бащата на момчето.

Според бащата момчето мечтаело да стане военен, но в кадетския корпус го отхвърлят като негоден за офицер и го разпределят като санитар. В гимназията Джон приема исляма, а на 19 години заминава за Турция. Според австралийските служби това пътуване завършва в Сирия и момчето е имало реални контакти с ИДИЛ.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
25330 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.11 | 08:52

1
"българин, който е добре платен 60-годишен чиновник към ООН" Този е комунистическа номенклатура като бокова, кой друг би могъл да работи в ООН преди 30 години?

Добави коментар

Водещи новини