В над 20% от японските компании има сериозен риск от смърт от преработване

  • 09 октомври 2016 18:50

  • 6323
  • 0
В над 20% от японските компании има сериозен риск от смърт от преработване
© Getty Images/Guliver

Над 20 процента от японските компании имат служители, които работят толкова много часове, че съществува сериозен риск да починат от претоварване, информира Франс прес, като цитира правителствен доклад.

Всяка година в Япония се отчитат множество сериозни заболявания и стотици смъртни случаи, свързани с претоварване с работа - инсулти, инфаркти, самоубийства. Водят се съдебни дела и се отправят призиви за справяне с проблема.

Направеното проучване е част от първия правителствен информационен доклад, посветен на "кароши" или смърт, предизвикана от прекомерна работа.

Макар че се променя представата за японския служител, който работи усилено дълги часове за компанията си преди да хване последния влак към дома, много японци все още прекарват повече часове на работа, отколкото колегите им в другите модерни икономики.

Според документа 22,7 процента от компаниите, анкетирани в периода декември 2015 - януари 2016 година посочват, че служителите ми са работили над 80 часа допълнително месечно - официалния праг, при който перспективите за смърт, причинена от преработване, стават сериозни.

В доклада се посочва още, че приблизително 21,3 процента от японските служители работят средно 49 или повече часа седмично. За сравнение в САЩ делът им е 16, 4 процента, във Великобритания - 12,5 процента, а във Франция - 10,4 на сто.

В документа се прави заключението, че японските служители изпитват високи нива на стрес, свързан с работата, а властите трябва да призоват компаниите да подобрят условията на труд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6323 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини