Етиопия обяви извънредно положение

  • 09 октомври 2016 17:20

  • 7267
  • 2
Етиопия обяви извънредно положение
© Getty Images/Guliver

Етиопия обяви извънредно положение след седмица антиправителствени протести, при които се стигна до жертви и разрушения в страната, особено в размирния щат Оромия, информират Асошиейтед прес и ДПА.

В телевизионно обръщение тази сутрин етиопският премиер Хайлемариам Десален заяви, че е обявено извънредно положение, тъй като са нанесени огромни имуществени щети в страната.

"Сигурността на гражданите ни е на първо място. Освен това искаме да сложим край на щетите, нанасяни на инфраструктурни проекти, образователни институции, здравни центрове, администрация и съдилища," посочи той.

Десален подчерта, че извънредното положение няма да наруши основите човешки права според етиопската конституция, а също така няма да засегне дипломатическите права според Виенската конвенция.

На много места в Етиопия интернет е спрян, информират местни жители. Правителството блокира интернет за повече от седмица с цел да предотврати протестите, организирани чрез социалните мрежи.

Етиопският щат Оромия е в центъра на индустриалното развитие, благоприятстващо икономическия растеж на страната, но местните недоволстват, че земите им се изземат, за да се строят заводи и жилищни блокове. Районът е населен от най-голямата етническа група Оромо и включва Адис Абеба. През последните месеци е сцена на чести протести. Планът за разширяването на Адис Абеба е изоставен, но все още има недоволство сред членовете на Оромо, които се чувстват изключени от политическото и икономическото управление.
При последната вълна от бунтове загинаха над 50 души в блъсканица, предизвикана от опитите на полицията да разпръсне протестиращите на фестивал близо до столицата преди седмица.

Антиправителствените протести продължават днес, отбелязва Асошиейтед прес. Много пътища към и от столицата са блокирани от протестиращите.

Вестник "Форчън" цитира официален представител, според който извънредното положение ще остане в сила шест месеца. Етиопската телевизия съобщи, че подробности ще бъдат дадени през следващите часове, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7267 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВЛАД

2016.10.23 | 21:37

2
САЩ имат пръст, отново войни и още бежанци към Европа. Възможно е и опит за дестабилизиране на Египет. Само си представете: Сирия и Ирак разрушени, Египет разклатен от бежанци и междуособици заради Етиопия и в средата Еврейската държава процъфтява спокойна и финансирана с милиарди долари от САЩ

2016.10.23 | 19:52

1
И САЩ немат пръст в туй, не вервам

Добави коментар

Водещи новини