МВФ и Световната банка с висока оценка за фискалната политика на България

  • 08 октомври 2016 16:16

  • 134
  • 4
МВФ и Световната банка с висока оценка за фискалната политика на България
© Novini.bg

Световната банка и Международният валутен фонд са дали висока оценка на България за фискалната политика и ускорения икономически растеж през последната година и половина. Това съобщават от финансовото министерство след разговорите на министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва в рамките на годишната среща на двете институции във Вашингтон.

България е сред държавите с най-високи макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи. Това е заявил вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер.

Експертите на Световната банка са доволни от успешно проведената оценка на активите на търговските банки у нас и последвалите стрес тестове, посочват от финансовото ведомство. Мюлер и Горанов са обсъдили състоянието на публичните финанси у нас и очакванията на правителството за развитието на икономиката в следващите три години. Двамата са коментирали и проекти в сферата на енергийната ефективност, за които България получава подкрепа от Световната банка.

Министър Горанов е запознал заместник директорът на на МВФ с мерките на правителството срещу сивата икономика, контрабандата и корупцията. От Фонда смятат, че повишената събираемост и намаляващият дефицит могат да доведат до постигане на балансиран бюджет до две години. Българската финансова система е стабилна. Това гарантира устойчив растеж през тази и следващите години, изтъкнал заместник-директорът на МВФ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
134 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.10.10 | 22:26

4
високата събираемост / отупване джобовете на работещите/ и намаляващия дефицит / банкерите са прибрали повече от необходимото/ , дават възможност на паразитите / разни служители/ да си раздават бонуси 2 години , е, те това е икономика ,по нашенски

2016.10.10 | 22:26

3
виж първо кой те хвали ,щом са педали явно не ни мислят доброто и по бързо се спасявайте ,кой както може
Адаам

2016.10.10 | 22:26

2
Фискално ще ни затрият в най скоро време

2016.10.10 | 22:26

1
Тия щом ни хвалят, значи сме зле

Добави коментар

Водещи новини