В Грузия гласуват на оспорвани парламентарни избори

  • 08 октомври 2016 08:19

  • 1520
  • 0
В Грузия гласуват на оспорвани парламентарни избори
©

Грузинците днес избират нов състав на парламента, предадоха световните агенции.

Право на глас имат 3,5 милиона души. Мандатът на парламента е 4 години. Седемдесет и седем от 150-те депутати се избират по партийни листи, а 73 от едномандатни избирателни окръзи. Във втория случай вотът протича в два тура, като за 73-те депутатски места се борят 816 кандидати. За да победят на първия тур, те трябва да спечелят 50 процента от гласовете, припомня ТАСС. За участие в изборите са се регистрирали 19 партии и 6 коалиции. Очертава се оспорвана надпревара между двете основни политически сили - коалицията "Грузинска мечта" и Единно национално движение, отбелязва БТА, цитирайки ДПА. Допитванията до общественото мнение дават лека преднина на управляващата "Грузинска мечта", която се стреми към интеграция с ЕС, но поддържа и прагматични връзки с Русия.

Единното национално движение също иска по-тесни връзки с ЕС, но е по-критично настроено към Русия. Партията беше основана от бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили, който управляваше страната по време на кратката война срещу Русия през 2008 г.
Предизборната кампания беше белязана от прояви на насилие. Във вторник представителят на Единното национално движение Гиви Таргамадзе оцеля в атентат. Бомба се взриви в Тбилиси край колата му. Няколко души бяха ранени. Таргамадзе и шофьорът не пострадаха. Президентът Гиорги Маргвелашвили, дошъл на власт с помощта на "Грузинска мечта", въпреки че не е член на нито една политическа сила, осъди нападението и поиска правоприлагащите органи да затегнат мерките за сигурност за изборите. Двама мъже бяха простреляни на предизборен митинг миналата неделя в град Гори на Иракли Окруашвили, независим кандидат и бивш министър на отбраната, припомня Ройтерс. Агенцията отбелязва, че изборите в Грузия са тест за стабилността на страната след години на насилие.

Коалицията "Грузинска мечта" бе основана от милиардера Бидзина Иванишвили, който натрупа богатството си в Русия. Коалицията дойде на власт през 2012 г. и сложи край на 9-годишното управление на партията на Саакашвили. Това беше първото мирно предаване на властта в Грузия от 1991 г. насам. То бе предшествано от протести, предизвикани от скандал за нехуманно отношение към затворници и от обвинения в авторитарност срещу Саакашвили, когото западните страни хвалеха за извършените реформи.

При управлението на "Грузинска мечта" десетки бивши представители на властта, в това число бивш премиер, бяха арестувани по обвинения за злоупотреба с власт. Някои западни страни обвиниха правителството в пристрастно правосъдие. На днешните избори Южна Осетия - грузинската сепаратистка област, която се самопровъзгласи за независима държава - ще затвори границата си с Грузия, предаде ТАСС, като се позова на местните власти.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини