Само около 1/3 от служителите на ООН са жени

  • 08 октомври 2016 07:02

  • 3851
  • 4
Само около 1/3 от служителите на ООН са жени
© Gettyimages

Около една трета от служителите на ООН са жени, но колкото по-високо отивате, толкова по-малко жени ще видите в администрацията на световната организация, в чиято 71-годишна история има осем генерални секретари мъже, а следващата седмица се очаква да бъде утвърден деветият, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Към 30 юни 34,8 процента от 40 131 служители на секретариата на ООН са жени, а само 17 от 79 помощник-генерални секретари, или 21,5 процента, са жени. Сега препоръката на Съвета за сигурност към 193-членното Общо събрание да бъде избран за генерален секретар португалецът Антониу Гутериш предизвика коментари за несправедливо отношение към жените кандидатки за поста, отбелязва Ройтерс. Жените кандидатки за генерален секретар на ООН "бяха подложени на различни стандарти, на по-високи стандарти от мъжете и смятам, че това бе несправедливо", заяви Джийн Красно, ръководителка на лобистката група WomenSG (Жени генерален секретар), сформирана през февруари 2015 г. да води кампания за жена генерален секретар на ООН.

Дипломати от Съвета за сигурност защитиха решението му, като заявиха, че Гутериш е бил най-добрият кандидат и от двата пола и отбелязаха, че нарасналият брой жени кандидатки са знак за напредък. "Макар че е крайно време за жена, ние смятахме да изберем най-подходящият човек в тази област и точно това направихме", заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт. Преди десетилетие само една жена бе номинирана за генерален секретар, а тази година седем от 13-те кандидати бяха жени.
В анализ в. "Гардиън" обръща внимание на слухове, че на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която бе сред кандидатите за шеф на ООН, ще бъде предложен пост на заместник-генерален секретар на световната организация.

Постоянният представител на Колумбия в ООН Мария Емма Мехия, която ръководи Приятелска група за жена генерален секретар на ООН с около 60 членове, включително четири от настоящите страни членки на Съвета за сигурност, заяви, че ще продължи да се бори за равенство на половете в организацията. "Гутериш заслужаваше победата, той бе най-добрият кандидат", каза Мехия и добави, че процедурата по избора му е била честна. Бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк, която също бе сред кандидатите, написа в Туитър след избирането на Гутериш: "Кампанията ми си струваше усилията, ако е вдъхновила жените и момичетата по цял свят да вярват, че могат да се стремят към върха и някой ден да успеят. Благодаря на всички."

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3851 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.10.09 | 23:09

4
1/3 били жени ? И аз кво трябва да направя в случая? Да си убия децата ли ? А защо тези 1/3 не са в кухнята при семейството си да си отглеждат децата и да им готвят а дирят кривия някъде? Какви жени са това
someone

2016.10.09 | 23:09

3
и ? какво от това ? избира се най-кадърния не дали е жена или мъж, аман от хора с липса на логика.

2016.10.09 | 06:06

2
Предостатъчно са!

2016.10.08 | 22:17

1
ПОСЛЕ СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩО ООН И ТАМ ПОДОБНИ ОРГАНИЗАЦИЙ СА ПЕДЕРАСТКИ !

Добави коментар

Водещи новини