Едва 30% от децата в България са без зъбни кариеси

  • 07 октомври 2016 18:52

  • 6606
  • 1
Едва 30% от децата в България са без зъбни кариеси
© Getty Images/Guliver

Едва 30 на сто от децата в България са без кариеси, сочат последните данни на Световната дентална федерация, съобщени в Ловеч по време на кръгла маса, част от кампанията за популяризиране на устната профилактика и здравето на детските зъби по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18-годишна възраст.

Като част от програмата у нас за шеста поредна година се реализира поставянето на силанти /запечатването на фисури и ямки/ на първите постоянни молари на децата от 5- до 9-годишна възраст.

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов каза, че същинското силанизиране е основната мярка да се предотвратят развитието на зъбния кариес и неговите усложнения. Заздравяването на емайла започва още преди поникването на зъба, но завършва до две-две и половина години след пробива на зъба. "Силантът, който се поставя, не е постоянен. Той се изтрива с течение на времето. Никой не може да накара насила едно дете да седне на стола. Това става със съгласието на родителите, които го декларират писмено", добави Миланов и обясни, че силанизирането е напълно безплатно и ще продължи до 21 ноември. В кампанията са се включили 500 дентални специалисти в 220 български общини.

Д-р Миланов каза още, че България, която винаги е обект на критики и винаги е на последните места в класациите, е единствената страна в Европа, която реализира подобна програма.

Д-р Николай Шарков - координатор на програмата и преподавател по дентална медицина, подчерта, че оралната профилактика при децата е изключително важна, защото заболяванията в устната кухина предизвикват много сериозни заболявания на други органи и системи от човешкото тяло и обратно.

На кръглата маса, на която присъстваха областният управител на Ловеч Ирина Митева, заместник-кметът на община Ловеч Венцислав Христов, началници на образователни и здравни институции, дентални специалисти и учители, бе съобщено, че по време на кампанията за силанизирането пред деца и родители ще бъдат изнесени беседи за оралната профилактика, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6606 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
JJIvanov

2016.10.08 | 10:15

1
Лично съветвам експерти да проучат опита на Украйна и други страни където нямат подобни проблеми.. Мои проучвания показват че за тежкото увреждане на зъбите и здравето на децата са виновни престъпниците от Здравното министерство..Увреждат трайно майчинат а охрана с остро токсични хлор садържащи смеси..

Добави коментар

Водещи новини