Младите учители са под 10%

  • 07 октомври 2016 17:03

  • 4012
  • 3
Младите учители са под 10%
©

В училище спешно трябва да влязат млади учители. Не говорим само млади на възраст, но и специалисти в дадена сфера, които могат да са полезни за образованието. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на лекция в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" пред над 200 студенти, цитирана от пресцентъра на МОН.

Учители могат да станат специалисти с познанията си по дадена специалност - инженери, биолози, химици, информационни технологии и други. Дълго чаканата реформа без млади и ентусиазирани хора ще се случи трудно, е посочила Кунева. Според нея усилията ще са заложеното десетпроцентно увеличение на учителските заплати да е само начало на по-големите инвестиции в образованието. Но въпросът не е само до заплати. Става дума за квалификация, кариерно развитие, отчитане на активна работа по проекти, резултати на децата и други фактори, е отбелязала вицепремиерът.

МОН е поръчало специално изследване за проблемите в подготовката и реализацията на хората, които се обучават в педагогически специалности. То дава представа за реалната ситуация с подготовката, квалификацията и постоянното учене на учителите на фона на демографския проблем - застаряваща гилдия и липса на желаещи да станат учители. Данните сочат, че за периода 2007-2013 г. чувствително намалява относителният дял на младите кадри до 34-годишна възраст - от 15 процента за 2007 г., през 2013 г. те са 9,9 процента. Значително се увеличават кадрите на възраст 55 и повече години - от 16,8 процента за 2007 г., на 29,3 процента през 2013 година.

Държавният стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, предвижда въвеждаща квалификация за новопостъпилите учители, е подчертала министър Кунева. Тя е съобщила, че за младите учители ще има наставник в училище, за да се осигури приемственост.

Новият стандарт за квалификация въвежда прозрачна система за кариерно развитие. Вече кариерното развитие няма да е обвързано само с годините учителски стаж. Важни стават и получените квалификационни кредити, придобитата професионално-квалификационна степен, както и резултатите от атестирането им. Сред мерките за кариерно израстване, ключово е атестирането на всички педагогически специалисти. Предвижда се в подкрепа на социалния статус на учителите да се поемат битовите и транспортните разходи за населени места, където не достигат специалисти. Ще се покриват и разходи за наем, когато населеното място e малко или отдалечено, е обяснила министър Кунева. Тя е отбелязала, че за първи път образованието е със собствена оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Вече са одобрени две операции за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти. Първата е с бюджет 20 млн. лева. Заложено е обучение на 17 000 души, от които 2000 са на възраст до 34 години - това са младите учители. Втората е за повишаване на капацитета на преподавателите за работа в мултикултурна среда с бюджет 5 млн. лв., е съобщила министър Кунева.

Последвайте канала на

Калина Христова
4012 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Млад човек

2016.10.10 | 11:17

3
Госпожо Министър, как да работим в училище, като виждаме какво е отношението към възрастните учители? Защо да ставаме учители? За да ни изцедите и после да станем за смях на цялото общество? За това ли да вложим силите си и времето си? По-добре помислете сега за възрастните, защото ние, днешните млади, сме бъдещите възрастни. не искаме такова бъдеще, каквото е на днешните възрастни учители.

2016.10.09 | 19:55

2
и старите ще станат под 10% в скоро време заради напрежението и стреса, който им създавате
koi

2016.10.09 | 16:34

1
ами хубаво-глад,ама колко да е глад,та да назначавате пропаднали хора,които са известни в родния си град като повлекани,изгонили са я наскоро от директорски пост за нарушения,разследвана и целия град я знае купонджийка и к...а и хоп...учителка от таз година....не са й стигнали връзките за хубава работа и ..хайде при децата,та на какво ще ги научи?и то морал и етика....Опази Боже!

Добави коментар

Водещи новини