Дадоха на прокурор продавач на костенурка

  • 07 октомври 2016 13:16

  • 1642
  • 1
Дадоха на прокурор продавач на костенурка
©

Регионалната инспекция за опазване на околната среда в Пазарджик е подала сигнал в местната Районна прокуратура за продажба на сухоземна костенурка в града. Това съобщи главният експерт в екоинспекцията Цветана Чочева.

Гражданин се е обадил на зеления телефон в РИОСВ и е съобщил, че е видял обява, че се продава костенурката. Обявлението е било публикувано в сайт за онлайн търговия и бдителният човек го видял и веднага сигнализирал на горещата линия в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Магистратите ще преценят дали да образуват досъдебно производство срещу нелегалния търговец, предложил на пазара сухоземната твар. Факт е, че по Закона за биологичното разнообразие е забранена търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

Физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В международното законодателство сухоземните костенурки фигурират в Червения списък на Световния съюз за защита на природата, в Конвенцията за опазване на европейската дива флора и фауна и природните местообитания (Бернска конвенция), както и в Директива 92/43 на ЕС от 21.05.1992г. за запазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1642 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.11.16 | 19:54

1
Пуснете човека!!!Костенурките са опасни,бронирани,бързи гадини,които пасат райграса и обръщат трактори и камиони!!!

Добави коментар

Водещи новини