Как да напуснете работа по свое желание?

  • 07 октомври 2016 10:10

  • 61135
  • 1
Как да напуснете работа по свое желание?
© Булфото Архив

Как мога да прекратя трудовия си договор с работодателя по своя инициатива. Това е бил един от най-честите въпроси към експерта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) Невена Зидарова по време на трудовата борса за младежи във Варна, съобщиха от ведомството.

Договор по инициатива на работника или служителя може да бъде прекратен на различни основания, регламентирани в чл. 326 и чл. 327 на Кодекса на труда. Когато става въпрос за условия на труд, работникът може да прекрати договора си без предизвестие, ако работодателят едностранно промени мястото или характера на работата, или размера на трудовото възнаграждение. Както и ако има промяна на работодателя и при новия работодател значително се влошат условията на труд. Друга възможност е при забавяне на изплащането на възнаграждението му.

Малко известно е, че работниците или служителите могат да прекратяват трудовите си договори веднага, ако работят на срочен договор и премиват на трудов договор за неопределено време при друг работодател. Без предизвестие могат да напуснат и когато продължават образованието си в редовна форма на обучение, постъпват на редовна докторантура или на държавна служба.

Работниците и служителите могат да напускат без предизвестие и в срок на изпитване, стига в договора да не е уговорено изрично, че той е договорен в полза на работодателя.

Когато наетият иска да напусне по взаимно съгласие, работодателят трябва в 7-дневен срок от подаване на заявлението да се произнесе дали е съгласен. Ако няма реакция, се счита, че липсва взаимно съгласие. Тогава работникът или служителят може да напусне с едномесечно предизвестие за безсрочен трудов договор и 3-месечно предизвестие (но не повече от срока на договора) при срочен договор, освен ако в договора не е уговорен друг срок. Срокът на предизвестието може да тече от деня, в който е подадено заявлението за напускане по взаимно съгласие. Работникът обаче трябва изрично да е упоменал, че при липса на взаимно съгласие, заявлението се счита за предизвестие. Той може да напусне и по-рано, но трябва да заплати обезщетение на работодателя за неспазено предизвестие. Работодателят не може да откаже прекратяване на трудов договор след изтичане на предизвестието от страна на работника, а ако го прекрати по-рано, дължи обезщетение за периода до края на предизвестието.

Сред другите често срещани въпроси са какви обезщетения се дължат при напускане на работа и как се възстановяват правата при изгубена трудова книжка.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
61135 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.10 | 13:30

1
при добро желание ,една майна на чорбаджията ,шапката си хващаш и из вратата,а още нещо препоръчвам и един в сурата ,да те помни

Добави коментар

Водещи новини