След сезона на наемите: Минимална работна заплата не стига дори за едностаен апартамент в Студентски

  • 07 октомври 2016 09:36

  • 19107
  • 2
След сезона на наемите: Минимална работна заплата не стига дори за едностаен апартамент в Студентски
© Булфото

Месеците юли, август и септември са извести като периода за търсене на квартира от новоприетите студенти или завърналите се от бригада в чужбина. Не са малко и случаите, в които работещите хора използват лятната си отпуска, за да открият новото си жилище. Обичайно за този сезон, цените на наемите се повишават.

Екипът на PRIMO+ отправя широк поглед, на база реално сключени сделки, за да провери какво е повишението на цените на имотите през третото тримесечие на 2016 г. сравнено със същото за 2015 г.

И тази година най-търсени остават едностайните и двустайните жилища, а предпочитаните квартали от наемателите са: източните - “Младост“, “Витоша” и “Гео Милев”; южните “Срелбище”, “Манастирски ливади” и Център.

Източните квартали с най-високи цени

Най-високото увеличение в наемите има в столичния квартал “Младост” и по-конкретно “Младост 4”. Двустайният апартамент през 2015 г. е вървял в порядъка на 597 лв. , а през новия сезон цената достига до 663 лв. (11%). От частите на квартал “Младост”, най – слабо увеличение има в “Младост 2”.

През 2015 г. цената за двустайно жилище там е била 570 лв., а през изминалото тримесечие стига до 622 лв. Едностаен апартамент в любимия “Студентски град” е струвал 467 лв. през 2015 г., а през изминалото тримесечие средната му цена е скочила до 514 лв. (10%). Не липсват и смели оферти от порядъка на 600 лв. на месец.

В “Дианабад” и “Дървеница” наемите са скочили с 8%, а в квартал “Витоша” с 10%. Наемната цена на двустаен апартамент през 2015 г. в квартала е била средно 598 лв. През 2016 г. подобен апартамент се наема за 657 лв. “Изток” и “Гео Милев” бележат слаб ръст на наемите 5-6%, но в тези квартали като цяло се поддържат високи цени на наемите от порядъка на 678 лв. за двустаен апартамент.

Центърът на София най-предпочитан

Наемите в Центъра на София скачат с малко над 8,5%. Наемната цена на двустаен апартамент се е повишила от 603 лв. до 651 лв. Цената на едностайно жилище е претърпяла ръст от 425 лв. до 463лв.

Жилищата в централна градска част са търсени заради удобните транспортни връзки, лесния достъп до много места за развлечение, административните сгради и университетите.

Южните квартали на София по-малко търсени, заради липсата на метро Южните райони на столицата остават сред по-слабо търсените от наемодателите. Като основна причина, за момента, се изтъква липсата на метро и въпреки това през новия сезон двустайният апартамент в “Манастирски ливади” трудно би паднал под 633 лв. През 2015 г. жилище със същата квадратура е струвало средно 596 лв.

С малко по-нисък ръст от 5% са съседните “Гоце Делчев” и “Бъкстон”. Квартал “Стрелбище” бележи ръст от 7%. Там цената на едностаен апартамент се е повишила от 419 лв. на 449 лв. “Лагера” търпи приблизително увеличение от 6%. Голям плюс за наемодателите в тези два квартала е наличието на Медицинския университет. “Овча купел” и “Павлово” с високи цени заради близостта си с НБУ.

Чувствително увеличение има и в квартал “Овча Купел”.

Цена на двустаен апартамент се е повишила от 487 лв. през летния период на 2015 г. на 519 лв. за същия сезон на 2016 г. Това е почти 7% . Алтернатива на студентите от НБУ е близкият квартал “Павлово”, в който наемите имат 6% увеличение. Няма надежда за нисък наем и в “Надежда” Цената на двустаен апартамент в квартал “Надежда” е била средно 414 лв. през 2015 г., през този сезон нараства до 446 лв., което се равнява на 7.5% увеличение.

По-високи са станали и цените в съседния “Люлин”. Там повишението е от 8%, а наемната цена на предпочитания двустаен апартамент се е покачила от 436 лв. до 472 лв. за 2016 г. Според живеещите в тези два квартала, покачването на цените се дължи на метрото.

Експертите посочват, че това повишаване на цените не е здравословно за целия пазар на недвижими имоти и има сериозен риск от прегряване и отлив на сделки. Брокерите на Primo+ съветват собствениците на недвижими имоти да обърнат внимание, че като всеки сезон и “сезонът на наемите” отминава.

При идването на новия сезон, цените отново се променят с негативен знак и много от наемателите могат да намерят по-евтино жилище. Затова нашият съвет и към двете страни в процеса е да се консултират със специалист при оценката на жилището.

Последвайте канала на

Нора Виткова
19107 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
значи

2016.12.18 | 20:51

2
в студентски град общежитията са по 50лв на месец - наем + ток + вода + парно... местата са повече от желаещита... за който иска разбира се

2016.10.08 | 16:22

1
айде бе ,вие се майтапите ,аз съм пенсионер и с пенсия 10 -20 бона ,се чудя как за кисело млеко и хляб да ми стигнат ,оп ама тия били по времето на костов

Добави коментар

Водещи новини