Куче герой лекува деца

  • 07 октомври 2016 08:42

  • 6352
  • 1
Куче герой лекува деца
©

Пухкавото куче от порода бобтейл (известна още като старопланинска овчарка) посещава пловдивската детска онкохематология и помага на малчугани да преодолеят стреса от лечението си.

Цялото име на четириногата дама е Мадам Фльор де Мон Шмитфийлд Беър, но на галено всички я наричат просто Мон. Два пъти месечно (първи и трети четвъртък на месеца) кучето гостува в лечебното заведение, където болните деца я мачкат, гушкат и целуват. Целта на каузата - малките пациенти да се разсеят от лечението и да им се създаде психически комфорт да са по-малко уплашени.

"Всичко започна през миналата година, преди Коледа. По време на разходка срещнах служител на болницата и се заговорихме, че точно тази порода кучета се използват в други държави за работа с деца. Тогава реших напълно доброволно и безвъзмездно с Мон да ходим в болницата и децата да се чувстват щастливи. Първото ни посещение беше навръх Коледа и това беше най-хубавият празник. В нейна компания децата спират да мислят за болките си и съзнанието им е заето с радостта от срещата с нея", разказа пред "България Днес" стопанката й Велислава Костадинова, с която живеят в Пловдив.

Тя признава, че има много силна връзка с кучето си, като вечер преди заспиване дори й чете книга. Костадинова обяснява, че изключително много държи на хигиената на животното.

"Преди посещение в болницата задължително я къпя, като това е изключително трудоемко начинание. Преди целият процес ми отнемаше около 9 часа - три часа в банята и през останалото време я суша заради многото козина. Сега вече имам сешоар и процедурата продължава само 5 часа." Задължително я къпя през нощта преди гостуването в болницата, за да може да е максимално чиста. Все пак отива при деца, които са със занижен имунитет", добави стопанката на Мон, която е и нейна най-добра приятелка.

"Каузата ми е да продължим да работим с деца и от други болници, както и да се срещаме с ученици с цел намаляване на детската агресия. Веднъж посетихме и дом за възрастни хора и навсякъде приемат Мон с усмивки, а тя им се отблагодарява с любов и добро настроение", завърши с нотка позитивизъм Костадинова.

Последвайте канала на

Novini.bg
6352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
С.Данкова

2016.10.12 | 15:50

1
В България има киноложки клуб Бобтейл и всички представители на породата, както , разбира се и на други породи имат благоприятно въздействие върху деца и не само върху тях. С канис терапия се занимават различни организации. Като част от този вид дейност може да се разглежда обучението и работата на кучетата-водачи ... п,п. Породата е Староанглийска овчарка /Бобтейл/, а не Старопланинска. Заглавието буди недоумение - защо "Куче герой..." ?

Добави коментар

Водещи новини