Апелативен съд отмени оправдателната присъда на бившия зам.-кмет на Плевен

  • 06 октомври 2016 16:47

  • 1754
  • 0
Апелативен съд отмени оправдателната присъда на бившия зам.-кмет на Плевен
© Булфото

Великотърновският апелативен съд /ВТАС/ отмени изцяло присъдата, постановена от Окръжния съд в Плевен, срещу бившия заместник-кмет по финансите на община Плевен Алексей Зелов, и върна делото на Софийската градска прокуратура за ново разглеждане. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Решението на ВТАС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, се посочва в съобщението.

С присъда от 17 февруари, 2015 г., съдът в Плевен бе признал подсъдимия Зелов за невинен. Според обвинителния акт, внесен от Софийската градска прокуратура, той бе обвинен, че в качеството му на длъжностно лице е поискал в дар 10 на сто от сума по фактури, издадени от търговско дружество и на 22 април, 2014г. получил 4000 лева в кабинета си.

След като съдът в Плевен го оправда срещу присъдата бе подаден протест от Софийска градска прокуратура и делото бе разгледано от Апелативен съд - Велико Търново. На 28 септември, 2015 г. той постанови, че отменя оправдателната присъда на съда в Плевен и признава подсъдимия за виновен като му наложи наказание от 3 години 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и да заплати 8000 лева глоба в полза на държавата. Със същата присъда Алексей Зелов бе лишен от право да заема ръководни длъжности в администрацията на държавни и общински учреждения за срок от 4 години.

Срещу това решение на съда във Велико Търново бяха подадени жалба от подсъдимия и протест от Апелативната прокуратура. По тях Върховният касационен съд /ВКС/ образува дело като на 7 юни 2016 г. с негово решение присъдата на Апелативния съд бе отменена, а делото бе върнато за ново разглеждане от друг състав на съда във Велико Търново.

При повторното разглеждане съдът във Велико Търново е констатирал, че на досъдебно производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила. Това е довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемия като било нарушено неговото право да научи за какво престъпление е обвинен и правото му на защита. Според този състав на Апелативния съд първоинстанционният съд е бил длъжен да констатира допуснатото нарушение и да упражни правомощията си като прекрати съдебното производство и върне делото на прокурора за отстраняване на допуснатите нарушения.

Като не го направил, съдът в Плевен сам е допуснал нарушение на правилата, поради което този състав на Великотърновския апелативен съд /ВТАС/ отменя присъдата, постановена от Окръжния съд и връща делото за ново разглеждане на Софийска градска прокуратура.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини