Мюфтията настоява джамията в Разград да се ремонтира

  • 06 октомври 2016 15:21

  • 1981
  • 9
Мюфтията настоява джамията в Разград да се ремонтира
© Уикипедия

Главно мюфтийство ще продължи да настоява да се извърши ремонт на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград. Това заяви по време на честванията на 400 години от изграждането на мюсюлманския храм главният мюфтия Мустафа Хаджи, предаде Дарик радио. В костюм, а не в одеждите на мюсюлмански духовник, той заедно с двама от заместниците си участва в две от събитията в Разград, посветени на юбилея на джамията в центъра на града, която от десетилетия не само не е действаща, но не е отворена за посещения и като паметник на културата.

Честванията започнаха с научен модул, в който бяха изнесени три доклада за архитектурната и историческата ценност на джамията. Свои изследвания представи изследователят на османската архитектура проф. Любомир Миков, д-р Емине Байрактарова от Ислямския институт представи доклада на турския професор Мехмед Ибрахимгюл от Турция, проучвания представи и д-р Анка Стоилова от Ориенталския отдел на Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“. Гост и на това, и на второто събитие – изложба от снимки на архитектурни орнаменти от сградата – бе съветникът по социалните въпроси в Посолството на Република Турция в София д-р Улви Ата. Част от честванията е и спектакъла „Наследство“, който ще се играе при вход свободен от 18,00 ч. в зала „Филхармония“, в него участват актьори и танцьори от бившия театър „Назъм Хикмет“.

Между първите две събития от честването главният мюфтия коментира, че местните хора най-често го питали за съдбата на джамията, която и според лекторите в научния форум спешно се нуждае от ремонт. Мустафа Хаджи припомни, че преди няколко години паднаха камъни от минарето на храма, което създаде опасност и за здравето на минувачите. „Мисля, че българската държава трябва да вземе сериозни мерки, за да опази този културен паметник, той е на всички жители на България“ – категоричен бе мюфтията. Той допълни, че мюфтийството многократно е поставяло въпроса с ремонта на разградската джамия пред съответните органи на българската държава и ще продължи за настоява за ремонт с надеждата, че ще се намерят далновидни хора в управлението на държавата, които да предприемат мерки за запазване на паметника.

Мустафа Хаджи разказа, че по време на лекцията си на научния форум проф. Миков съобщил неизвестен и за него исторически факт, че джамията – предшественик на „Ибрахим паша“ е била причината да се основе Разград, преди това населеното място е било село. Това също е достатъчно, за да се обърни по-сериозно внимание на начина, по който се постъпва с нея – допълни Хаджи. „До този момент, като че ли се цели да бъде разрушена, не знам кой го иска и цели, но това е не само неуважение към мюсюлманските храмове, а и историческата памет на българския народ“ – коментира още Хаджи.

На въпрос дали като бъде ремонтирана джамията ще е действаща или само паметник на културата, главният мюфтия отговори, че едното не пречи на другото, както е при джамиите в София и в Шумен, „най-важното обаче е да я запазим да не се разруши“ – категоричен бе Мустафа Хаджи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1981 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
гошо

2016.11.03 | 20:53

9
Марш в Анадола,манафи мръсни!

2016.11.03 | 16:43

7
при положение, че български църкви тънат в бурени са се съборили, не мисля, че държавата трябва да прави ремонт на нещо, което е на небългари, та те не знаят езика на държавата дори...

2016.11.03 | 16:44

8
Прабаба ти по добре е духал на османците идиот

2016.11.03 | 16:43

6
Ремонтирайте я...... с малко тротил!!
Ибрахим

2016.11.03 | 16:43

5
Българските църкви не че ще тънат в тръни а ми и ще се затварят,защото вие уж българи където се наричате не ги посещавате с десетилетия само като малки с бабите си.Затова нека да се ремонтира поне Мюсулманите одят по редовно а пък и по църквите само далавери с свещички порно между поповете и други извръщения които карат хората да се дистанцират от Церквите.Ислямаъте истинската религия другото е заблуда елате към правия път стига живеите в невежество ние искаме да ви спасим от огъня на АДА
Виктор

2016.10.07 | 11:02

4
Ай сиктир
Бай Ганьо

2016.10.06 | 22:16

3
Този нещасник с тротила да си го сложи отзад и да се гръмне някъде
Аlex

2016.10.06 | 22:12

2
Джамията трябва да бъде ремонтирана при всички полужения за да може още дълго да съществува и да се посещава от жителите на Разградския регион и мюсюлмани от цял свят
Бг

2016.10.06 | 21:59

1
Да го духа!

Добави коментар

Водещи новини