Германци намериха имане в Полша по карта на дядо си от 1952 г.

  • 06 октомври 2016 14:09

  • 45368
  • 0
Германци намериха имане в Полша по карта на дядо си от 1952 г.
© gettyimages (архив)

Семейство от германския град Хамбург намери имане в Полша по карта, нарисувана от техния дядо през 1952 г., предаде РИА Новости.

Кметът на западния полски град Любомеж - Веслав Жулковски посочи как двама граждани на Федералната република са дошли при него в събота с лист хартия. "Това беше схема, показваща къде техният роднина е заровил съкровище", допълни представителят на местната власт. Авторът на картата е живеел в района до Втората световна война, и след като областта е станала част от Полша, той закопал ценностите в земята и избягал в Хамбург, пояснява медията.

Германците са започнали разкопки и предизвикали паника в региона. Местни жители са подали сигнал до властите. Служителите са прекратили археологическите дейности на германците и обяснили, че всичко, което се намира на полска земя, е държавна собственост. Оправданията на западноевропейците за търсенето на семейни реликви не дали резултат.

"В гората бяха намерени монети от ХIХ век, бижута, позлатена табакера и други, направена през 1935 г.", каза Жулковски. Той допълни, че имането е било изпратено на специалисти, които трябва да установяват каква е ценността на находката. Ако имането се окаже историческа ценност, то ще остане в Полша.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
45368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини