Терористичната заплаха, надвиснала над Белгия, се усеща силно

  • 06 октомври 2016 10:24

  • 2024
  • 0
Терористичната заплаха, надвиснала над Белгия, се усеща силно
©

Шест месеца след атентатите в Брюксел терористичната заплаха в Белгия продължава да се усеща силно. Само за няколко часа вчера службите в страната бяха изправени на нокти заради няколко отделни заплахи в столицата и в южния град Шарльороа.

В ранния следобед вчера мюсюлманин, роден в Белгия, бивш военен разузнавач и професионален боксьор, нападна с нож двама цивилни полицаи в Брюксел. Нападателят Хишам Диоп, както и пострадалите полицаи, са без опасност за живота, а прокуратурата първоначално предположи, че става въпрос за тероризъм.

Тази сутрин местни медии поясняват, че Диоп е понесъл тежка психическа травма в детството си, когато е бил отвлечен и по-късно освободен с намесата на полицията. Допуска се, че вчерашните му действия може да са били отмъщение към полицаите, защото неотдавна той бил ударен от автомобил от специализиран ескорт и бил тежко ранен.

Пострадалият завел иск за опит за убийство, умишлено нанасяне на телесни повреди, отказ от оказване на помощ на пострадал и бягство от местопроизшествието. Прокуратурата закрила преписката без последствия, пише БТА.

Познати на Диоп твърдят, че от септември той започнал да се държи странно. Те отбелязват, че той е баща на шест деца, както и че съпругата му носи забрадка.

Също вчера следобед белгийските власти получиха няколко почти едновременни бомбени заплахи. Едната бе за Северната гара в Брюксел, втората - за сграда на прокуратурата в столицата. Северната и Южната гара бяха евакуирани, което доведе до закъснението на 400 влака в пиковия час за прибиране на служителите от работа.

В Шарльороа в късния следобед бяха евакуирани железопътна гара и летището в града, което обслужва нискотарифните полети за Брюксел. Властите в провинциалния град получили предупреждение, според което 15 минути по-късно бомбите щели да се взривят на двете гари.

На този фон медиите съобщават, че в деня на ноемврийските атентати в Париж двама терористи, участвали в подготовката на последвалите през март атентати в Брюксел, са възнамерявали да взривят летище Схипхол край Амстердам. Не е известно какво е пресекло намеренията им. Уточнява се, че един от тези двама терористи бе заловен заедно със Салах Абдеслам - единствения оцелял джихадист от парижките атентати. Вторият също е в ареста, след като бе засечен като пряк съучастник на атентатора от метрото в Брюксел.

Наскоро европейският координатор в борбата с тероризма Жил де Керхов заяви пред комисията по вътрешни работи на Европейския парламент, че джихадистите предприемат нова тактика - на единични удари без сложна предварителна подготовка. В последните седмици "Ислямска държава" отправи призиви нейни последователи да избиват белгийски военни по списък.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини