Изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

  • 06 октомври 2016 08:32

  • 5426
  • 0
Изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни
©

От 7 до 9 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе 26-то Изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили над 60 изложителя: фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 3 университета: Софийският „Св. Климент Охридски”, Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов Български.

Участие в изложението са заявили колекционери от: Германия, Румъния, Сърбия и Армения.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, с които страната ни е известна. Ще има редки и екзотични минерали, образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.

Традиционно на октомврийските изложения се провеждат конкурси за определяне на: „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България - награда “Доц. Ангел Ангелов” (съвместно с Клуб на лапидарите в България) и „Най-добро художествено изделие от минерал или фасетиран камък”. На отличилите се участници в конкурсите ще бъде връчен почетен диплом в 14.00 часа на 8 октомври (събота).

За децата : „Треска за злато”

На 8 и 9 (събота и неделя) ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Децата ще се изненадат като видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица.

Много деца вече познават Геоложкия кът в музея, който работи целогодишно. Заниманията са адаптирани за деца от всякаква възраст. В него ще се запознаят с минералите и ще разгадават тайните на планетата ни.

Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.

Съпътстващи прояви

• „Колекционери гостуват на музея” – откриване на временна експозиция „Минерална Колекция Димитър Иванов”. Ще бъдат експонирани 100 образеца – малка част от сбирката на Димитър Иванов - дългогодишен председател на Клуба на лапидарите в България. Ще могат да се видят 3 тематични колекции: Минерали от световни и български находища; Минерали от находище Кремиковци и Морфология на калцит от Родопите. Образците се отличават с висока естетична и научна стойност. Откриването на временната експозиция ще се състои на 8 октомври (събота) в 15.00 часа.

• Във връзка с 30-та годишнина от създаването си, музеят е организатор и домакин на конференция „Социалните функции на музея през ХХІ век”, която ще се проведе на 6 и 7 октомври. Ще участват водещи учени в областта на музеологията, представители на музеи от столицата и страната.

• Фотоизложба „Националните паркове – най-хубавата американска идея. Изложба посветена на сто годишната от създаването на Управление Национални паркове в САЩ”. Авторите Бони Лавина и Стефан Хаджиатанасов дават на българската публика рядката възможност да се докосне до природното разнообразие и красотата на американските национални паркове. Изложбата ще бъде открита до 31 октомври.

Вход за изложението - билети от 1 лев.

Последвайте канала на

Novini.bg
5426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини