Грейпфрут убива хапчето "антибебе"

  • 06 октомври 2016 08:20

  • 3492
  • 0
Грейпфрут убива хапчето "антибебе"
© Getty Images

В сезона на грипа и настинките нерядко се случва да се тъпчем с лекарства, но вместо да подобрят състоянието ни, те не постигат никакъв ефект. Понякога могат дори да го влошат. Причината е в комбинацията им с определени храни или с други лекарства, предупреждават фармацевтите. Някои медикаменти не могат да бъдат приемани заедно, тъй като химически си взаимодействат, пише "Монитор".

Затова между пиенето на две хапчета трябва да има поне половин час. Активното вещество на различните ентеросорбенти (активен въглен, смекта, ентеросгел и др.), например се свързва и извежда вредните вещества и токсини от организма. И тъй като тези лекарствени препарати не притежават „интелект“, те пречистват всичко подред. Въгленът очиства червата, но разгражда и всички витамини. Това е причината ентеросорбентите да не се приемат едновременно с други лекарства, а с интервал поне 2 часа преди или след тях.

Някои продукти, плодове и зеленчуци неутрализират активните съставки или променят действието им, което е твърде опасно. Честата употреба на салати, подкиселени с лимонов сок, могат да подсилят действието на таблетките за хипертония и да свалят опасно кръвното налягане. Така действа и грейпфрутът. Той обаче обезсилва действието на хапчето антибебе. Причина е в голямото количество витамин С в този плод, който променя и действието на противоалергичните лекарства и транквилантите.

Някои антибиотици заедно с противозачатъчните таблетки пък могат да станат особено токсични за черния дроб. Голяма част от сиропите за кашлица съдържат бронхоразширяващото средство салбутамол. То увеличава активността на всички стимулатори на централната нервна система. По време на лечението с тях трябва да се избягват кафето, черният чай и колата, тъй като кофеинът засилва нежеланите реакции.

Алкохолът е категорично противопоказен не само при приема на антибиотици, но и на лекарства от всички останали групи. Взаимодействието му с антидепресанти удря нервната система. Той засилва депресивния ефект и ограничава психомоторните и интелектуалните способности, потиска дишането, води до загуба на съзнание и дори до кома.

Последвайте канала на

Novini.bg
3492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини