На 86-годишна възраст почина първият президент на Словакия

  • 06 октомври 2016 06:37

  • 2311
  • 0
На 86-годишна възраст почина първият президент на Словакия
© GettyImages/Gulliver

На 86-годишна възраст почина първият президент на Словакия Михал Ковач, предадоха световните агенции.
Ковач е починал вчера в болница в Братислава, където беше приет в петък заради сърдечна недостатъчност.


Той страдаше и от болестта на Паркинсон.
Премиерът на Словакия Роберт Фицо изрази съболезнования до близките на Ковач и припомни, че той е поддържал изключителни лични и професионални отношения с него. По повод кончината на Ковач президентът на Словакия Андрей Киска припомни, че той е бил начело на страната в сложно време.

Президентският мандат на Ковач беше белязан от неговите сблъсъци с Владимир Мечиар, авторитарния премиер, довел Словакия до международна изолация, отбелязва Асошиейтед прес.

Словакия стана независима през 1993 г., след като се отдели от Чехия, с която сформираше Чехословакия. Тогава Ковач беше избран за президент. Той заемаше поста до 1998 г.
Преди да влезе в политиката Ковач, който е завършил икономика, работеше в банковия сектор. В периода 1990-1991 г. той беше министър на финансите на Чехословакия. После беше председател на парламента на Чехословакия през 1992 г.

Враждата между Ковач и премиера Мечиар ескалира през 1995 г. относно отвличането на президентския син, който по онова време беше обект на международна заповед за арест заради финансови престъпления, припомня Ройтерс. Предполага се, че отвличането на сина на Ковач е било извършено от тайните служби, които по онова време контролираше Мечиар. Случаят така и не беше разследван докрай и беше прекратен, когато Мечиар стана изпълняващ длъжността президент след изтичането на мандата на Ковач. Тогава Мечиар обяви амнистия за всички престъпления, свързани с отвличането на сина на Ковач.

Последните месеци от президентството си Ковач прекара, гледайки гигантски часовник, инсталиран от партията на Мечиар на сградата срещу президентския дворец. Часовникът отброяваше дните до края на президентството на Ковач. След това Мечиар беше сам на власт за няколко месеца. Неговата партия обаче изгуби мнозинство на изборите през 1998 г. и беше отстранена от коалиция от десноцентристки и левоцентристки сили, оглавена от Микулаш Дзуринда. Тя върна страната обратно на пътя към ЕС и НАТО, към които Словакия се присъедини през 2004 г.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини