Жилищата в строеж в София по-скъпи от готовите

  • 05 октомври 2016 15:00

  • 5456
  • 1
Жилищата в строеж в София по-скъпи от готовите
© Булфото

Средната цена на жилищните имоти в строеж в София изпреварва тази на готовите стари жилища, сочи проучване на строително-инвестиционната компания BLD за изминалото тримесечие, съобщава investor.bg.

Жилищата с Акт 16 в София отпреди 2015 г. са се търгували на средна цена от 868 евро за кв.м, докато тези на зелено са достигнали 1019 евро за кв.м, сочат данните.

Според проучването на BLD aктивните купувачи на пазара в момента се разделят в две основни групи – тези, които купуват своето първо жилище, и онези, които търсят промяна в качеството на живот. За първите съотношението цена-качество е водещо, те действат в рамките на бюджет според първоначално определени критерии, сред които са квартал, инфраструктура и транспорт, близост до училища. Втората група клиенти са тези, които търсят въз основа на много по-детайлни критерии - разположение на сградата в самия квартал, поддръжка на заобикалящата среда и дори профил на съседите. Именно активността на купувачите от втората група стои в основата на все по-високите цени на имотите на зелено.

Доброто състояние на общите части и липсата на нужда от основен ремонт също мотивират купувачите и ги насочват към новите проекти. Като фактор от голямо значение се оказва и наличието на гараж, посочват още от BLD.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5456 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Livain

2016.11.21 | 21:32

1
Тези не спират да фабрикуват новини,или просто цената на услугата е лесно храносмилаема.

Добави коментар

Водещи новини