Петко Стрелеца изготвил план за действие, какво ще прави при атака на баретите

  • 05 октомври 2016 13:36

  • 18809
  • 1
Петко Стрелеца изготвил план за действие, какво ще прави при атака на баретите
© Булфото (архив)

"Огън до пълна победа".

Това е написал собственоръчно в тетрадка 54-годишният Петко Петков, който застреля хладнокръвно баретата Емил Шарков при акция на Специализирания отряд за борба с тероризма в барикадираното му жилище в Лясковец. В съда стана ясно още, че той е разписал план за действие, какво ще прави при евентуална атака. С тези неизнасяни досега публично факти апелативният прокурор Огнян Басарболиев обори основната теза на защитата на подсъдимия, че е действал при неизбежна отбрана, за да защити живота си и този на възрастната си майка, която бе в апартамента при спецоперацията за изземане на незаконните му оръжия, съобщи 24 часа.

За окървавената акция в Лясковец през март 2014 г. Петков бе осъден на доживотен завор без право на замяна. Делото тръгна в Апелативния съд по протест на прокуратурата срещу оневиняването му, че е действал по начин и със средства опасни за мнозина, както и жалби от него лично и от четиримата му адвокати. "Всичко е заради имотната мафия, която иска да вземе стратегическите ми имоти в центъра на Лясковец", извика към журналистите Петко Стрелеца, докато го въвеждаха в съдебната зала. В началото на заседанието Петков получи писмени доказателства по делото в обем от 480 страници. Неговата майка Стефанка Савова бе депозирала искане да участва в процеса на втора инстанция като защитник на сина си. Магистратите не разрешиха, защото тя участва в процеса като свидетел. Близо час съдия Румян Жеков чете депозираното допълнение към жалбата на защитата на Петков. В него бяха изложени доводи, че акцията на баретите е незаконосъобразна, а доказателствата са тълкувани едностранно от Окръжния съд в полза на обвинението.

Адвокатите поискаха Петко да бъде оправдан за предумишлено убийство, наказанието му да бъде намалено или делото да бъде върнато за ново разглеждане. "Това, което е написано е само половината, а на мен ми е дадена най-тежката присъда", нетърпеливо се изправи пред магистратите подсъдимия с желание да даде допълнителни обяснения". Той ще има това право след почивката, която съдът даде, за да бъде нахранен арестанта.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
18809 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.04 | 11:38

1
план графика ,или писмен план ? нещо хич не ми се вярва за тая тетрадка

Добави коментар

Водещи новини