Благоевград чества 104 години от освобождението си

  • 05 октомври 2016 13:06

  • 1105
  • 0
Благоевград чества 104 години от освобождението си
© Булфото

С изпълнение на българския химн и военна церемония за издигане на националния флаг днес започнаха тържествата в Благоевград по случай 104-годишнината от освобождението на Горна Джумая (дн. Благоевград) и Пиринска Македония и празника на града.

Кметът на общината Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, депутати, представители на обществеността, културни институции, училища поднесоха цветя на паметника на Георги Измирлиев - Македончето. Венци бяха поднесени и пред паметника на Македоно-Одринското опълчение.

Припомнени бяха събитията от 1912 г., когато на 5 октомври става факт освобождението на Горна Джумая по време на Балканската война. Части на VII Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково, и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

В памет на загиналите за освобождението по-късно бе отслужена заупокойна молитва и панихида в двора на храма "Въведение Богородично".

Празничната програма на площад "Македония" започна, слоед като заместник-министърът на земеделието и храните Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град и кметът на община Благоевград Атанас Камбитов откриха изложението "Подкрепяме българското".

Събитията, посветени на празника на Благоевград, ще продължат през целия ден. Следобед в зала "22 септември" ще се състои международна конференция на тема "Първата Световна война и България през 1916 година". В 18.00 часа ще бъде открита тържествена сесия на общинския съвет в залата на Драматичен театър "Никола Вапцаров", където доказали се благоевградчани ще бъдат удостоени с приза "Личност на годината". В 20.00 часа на площад "Георги Измирлиев" ще започне празничен концерт на емблематичния за Благоевград ансамбъл "Пирин". На сцената по-късно ще пеят и рокветераните от група "Арсенал".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1105 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини