Сериалът ''София Ден и Нощ'' не си плаща авторски права за музиката!

  • 05 октомври 2016 10:11

  • 11914
  • 0
Сериалът ''София Ден и Нощ'' не си плаща авторски права за музиката!
©

Голям скандал се завихри  из телевизионно-музикалните среди, когато изпълнителите и продуценти Петър Петков - Гетомен и Васил Николов - Теслата обявиха, че продуцените на хитовия риалити сериал на Нова "София ден и нощ"  - "Идалго Продакшан", не са плащали авторски права за използваната музика.

Казусът се обсъжда повече от половин година. От толкова време приблизително вървят и преговорите с Нова Тв и "Идалго Продакшън", представлявано от Краси Ванков, сподели Николов пред в. Шоу.

Информирани сме към този момент за над 40 правонарушения свързани със сериала “София ден и нощ”, излъчван по Нова телевизия и 40 правонарушения по Кино Нова. Това прави 80 правонарушения от един единствен сериал, и то само по отношение на правоносителите, които представляваме! Най-големият скандал в българския шоубизнес, категоричен е Петър Петков.

По думите им продуцентите на сериала нарушават два вида авторско право - право на синхронизация и право на преработка на песните, които не са обект на колективно управление от дружествата "Профон" и "Музикаутор". Продуцените е трябвало да искат предварително и лично съгласие от авторите и изпълнителите, за да изпозлват музиката им  в сериала, което не е направено.

До момента единствено  са уредени правата на артисите от "Монте Мюзик", каза Николов и допълни, че извинението на продуцента на "София Ден и Нощ" Краси Ванков за неуреждането на правата било, че не успял да намери телефоните на авторите и изпълнителите и да се свърже с тях. В отношенията на Нова телевизия с “Музикаутор” изрично е упоменато, че тези права са изключени от договорите и те трябва да си ги уредят сами. Именно в липсата на такива договори се състоят нарушенията на продуцента “Идалго прадакшънс”, представляван от г-н Красимир Ванков. В случая, се оказва че, продуцентът просто отказва да се съобрази със закона.

Част от незаконно използваните песни в "София ден и нощ" са на българските изпълнители P.I.F, Оgi 23, Rudi, Duli, Muden & Kukusheff , Filkata, Bate Pesho, SplitKid, 2 of Us, Bisolini. Всички тези автори са ощетени с по няколко песни, които най-вероятно просто са били свалени от youtube или Vbox7, казва Петър Петков.

Продуцент и изпълнител на една от най-известните поп групи в момента заяви, че няма да си търси правата, защото се притеснява, че може да започнат да му правят проблеми и да не може да снима, а той е и режисьор. За съжаление авторите и изпълнителите не вярват в правораздавателната ни система и се примиряват: “По-добре да не се занимаваме!”, допълва Гетомен.

Петър Петков и Васил Николов са се обърнали и към зам.-министъра на културата Боил Банов, който ги приел на среща, запознал се с казуса и се ангажирал да направи тристранна среща между авторите, Нова Тв и "Идалго Продакшън".

"След този скандал нито един продуцент или медия няма да може да си позволи да краде от българските автори и изпълнители", убеден е Гетомен.

Последвайте канала на

Novini.bg
11914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини