Скандал и мизерни условия изгониха Хасан и Ибрахим от София

  • 05 октомври 2016 06:37

  • 9165
  • 6
Скандал и мизерни условия изгониха Хасан и Ибрахим от София
©

Виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим напуснаха София. И то само след 7-дневен престой. Близнаците пристигнаха в столицата в средата на септември, тъй като бяха приети да учат в Национално музикално училище "Любомир Пипков".

Софийското им приключение продължи изключително кратко, тъй като момчетата били изключително разочаровани от условията в учебното заведение, пише в. България днес.

"Пристигнах с момчетата ми в София и веднага ги настанихме в общежитията към музикалното училище. Признавам, че условията там са много добри, но истинското разочарование настъпи в момента, в който синовете ми прекрачиха класните стаи. Там ги очакваха изключително стари пиана, които вероятно са от 40-те години на миналия век. Музикалните инструменти са в ужасно състояние и Хасан и Ибрахим няма как да развиват таланта си с тях. Децата се обърнаха към с думите: "Тате, няма как да свирим на такива ужасни пиана. Нали искаме да сме най-добрите, как да го направим в такива условия?". И тогава осъзнах, че са прави и заслужават нещо по-добро", разказа Дениз Игнатов, баща на малките пианисти.

Родителят решил да се срещне с ръководството на престижното училище и да обсъдят спорната ситуация с некачествения инструментариум.

"Човек на ръководен пост, не искам да споменавам име, заяви директно на мен и синовете ми: "Вие за какви се мислите? Светът да не се върти само около вас". След тези обидни думи вече знаех, че бъдещето на децата ми трудно ще бъде свързано с училището. Хасан и Ибрахим се обърнаха към мен и заявиха, че не искат повече да остават. Опитах се да ги разубедя, но те бяха категорични в решението си и отпътувахме обратно", каза още Игнатов.

След конфликта бащата прибрал близнаците в Шумен, където ги записал в общообразователно училище и там ще продължат обучението си. Не знае дали завинаги ще останат в Шумен и признава, че някой ден може отново да погледнат към столицата.

"Директорката на музикалното училище в продължение на 3 години канеше Хасан и Ибрахим при нея, а накрая какво се случи. Това е все едно много силно да искам да поканя някого на гости, а като дойде, изобщо да не съм подготвен. Не намерихме общ език с ръководството на училището, тъй като искахме не нови, а просто качествени инструменти. Децата ходиха на концерти в САЩ и Русия и видяха на какво високо ниво е всичко. И сега лошото и некачественото в България им прави впечатление. Синовете ми просто знаят какво искат. Не може с трабантче да искаш да участваш във Формула 1", добави бащата на близнаците.

В продължение на месеци Хасан и Ибрахим се чудеха дали да заживеят в столицата, като имаше вариант да продължат образованието си във Варна. В крайна сметка избраха София, но престоят им продължи изключително кратко заради неразбирателството с училищното ръководство. Плановете им бяха в столицата да имат по-голям шанс за развитие.

"И в Шумен няма да им е лошо, защото, когато станаха известни, живееха тук, а не в София. Реално нямаше смисъл да си губят времето със стари пиана, на които нямаше да могат качествено да се подготвят", допълни Игнатов.

"Бащата на близнаците прояви някакви излишни претенции и не мисля, че е редно един родител да се държи по такъв начин пред децата си. Не знам как е преценил, че инструментите ни са стари, но не е много коректно да постъпва по този начин."

Това коментира Столина Добрева, помощник-директор по учебно-творческата дейност в Национално музикално училище "Любомир Пипков".

"Абсолютно не е вярно, че пианата ни са от 40-те години на миналия век и това може да се потвърди както от преподаватели, така и от родители. Постоянно правим усилия за обновяване на инструментариума. Това е една от основните цели на нашето училище. Постъпката на бащата на близнаците е плод на неосъществени претенции", каза още Добрева.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
9165 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.11.01 | 12:49

6
Тези надувковци, май Земята не е на тяхното ниво. То не беше шуменското училище, там имали лошо отношение и не ги подкрепяли достатъчно, преподавателите не били на ниво, сега пък в Софийското училище инструментите им стари. Знам за какво говоря защото децата ми завършиха в Шуменското Сава Доброплодни, и от там едното ми дете, което беше подготвяно в училището и в Музикалната школа към Театъра в града, беше прието в Софийското музикално училище, Знам на какво са способни преподавателите там, знам и каква е базата, там музикалните инструменти са много добре поддържани, а преподавателите са чудесни, не само като професионалисти, но и като хора и педагози. Като искат нови инструменти / изключвам че един инструмент има нужда да бъде разработен/ да си им купи...За колко велики музиканти, световно известни, Средното национално музикално училище бе достойно а за тези двамката не.....
ninevia

2017.11.01 | 12:48

5
Ами това просто е смешна ситуация. Как могат всички други талантливи деца на България в това училище да могат да се развиват, а тези деца сякаш са някакъв надут балон, който аха-аха да се пукне. Вината естествено е на превзетия им баща. Да смачка бъдещето им като ги връща обратно, а дали си дава сметка как всичко това влияе на тяхната психика ?
В е л и к и я

2017.11.01 | 12:48

4
Аз виждам огромен проблем с тези стари , може би и руски пиана , минал съм по този път местейки се от стая в стая да търся по добро пиано , и само благодарение на уникалния шанс в трети курс да вляза в чисто новото построено музикално училище в Котел , което дори да беше за народни инструменти но го оборудваха с абсолютно нови модерни чешки пиана - казвам ви разликата със старите беше като до Марс , на 14 години свирех хард рок и джаз и бях един от най добрите клавиристи , а за възрастта си може би най добрия в света , та аз свирех всичко на Джон Лорд ....благодарение на модерните пиана с качествени клавиатури ...
100

2016.10.08 | 20:22

3
Болни родителски амбиций, на такива децата обикновено стават пълни пропадняци
Веселин Василев

2016.10.05 | 12:40

2
Нарочно ли си написал "амбиций",а не "амбиции".
Малчуганите са като момичета

2016.10.05 | 11:18

1
Седераси Филип-Димитровчета ли ще ги прави баща им.

Добави коментар

Водещи новини