Искат безплатна профилактика на 4 вида рак

  • 05 октомври 2016 06:18

  • 8888
  • 0
Искат безплатна профилактика на 4 вида рак
©

Да се създаде национална програма за безплатни профилактични прегледи за четири вида рак. Около това искане се обединиха шефове на болници в София и представители на бизнеса.

“Няма как да се преборим стихийно с тези заболявания. Нужна е национална програма, в която да се включат водещите онкозаболявания за жените и мъжете”, обясни шефът на СБАЛО д-р Валентин Ангелов.

Според него в програмата трябва да влязат прегледи за рак на гърдата, на матката на шийката, на простатата и на белия дроб, пише "24 часа".

Той вече е разговарял с шефката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, която подкрепя идеята. Серия от дискусии за изработването на национална скрининг програма се ангажира да организира и зам.-председателят на Българския форум на бизнес лидерите Зоя Паунова.

Според нея първо програмата може да стартира от големите градове и постепенно да обхване и по-малките населени места. Тя даде пример с Италия, където въвеждането на програмата е отнело 7 г. Десет общински и държавни болници в София ще преглеждат безплатно за рак на гърдата през целия месец. Кампанията се организира за четвърта година от Първа САГБАЛ “Св. София”.

Информация за всяко от лечебните заведения и записване за преглед може да се намери на сайта raknagurdata.com. Инициативата е подкрепена от Столичната община, Българския форум на бизнес лидерите и фондация “Една от 8”. От 49 000 диспансеризирани пациенти за 1 г. 11 700 са с рак на млечната жлеза, а новорегистрираните годишно са около 1000, обясни шефът на столичния онкодиспансер д-р Борислав Димитров.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
8888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини