Европейският съд по правата на човека: В Унгария няма перспективи пред осъдените на доживотен затвор

  • 04 октомври 2016 21:09

  • 1900
  • 3
Европейският съд по правата на човека: В Унгария няма перспективи пред осъдените на доживотен затвор
© Getty Images/Guliver

На осъдените на доживотен затвор не трябва да се налага да изчакват по 40 години, преди да могат да се надяват на преразглеждане на присъдата си - това реши Европейският съд по правата на човека, който порица Унгария, че не предлага достатъчно перспективи за освобождаване на затворниците, предаде Франс прес.

Съдът е бил сезиран от двама задържани, осъдени за убийство на доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване. Те твърдят, че присъдата им представлява нечовешко и унизително отношение, защото единствената възможност пред тях е евентуално помилване от президента, след като са излежали 40 години, допълва БТА.

Унгария вече беше осъдена от Европейския съд по правата на човека за присъдите за доживотен затвор без право на замяна. Миналата година Будапеща прие нови закони, които предвиждат задължително разглеждане на случаите за помилване, след като затворените изтърпят 40 години от наказанието си. Преди това помилването от президента също беше възможно, но нямаше обективни критерии към кои случаи да се насочи вниманието на държавния глава.

Съдиите от Европейския съд по правата на човека обаче решиха с 6 срещу 1 гласа, че новите разпоредби не са достатъчни, за да осигурят перспектива на затворниците. Според тях 40-годишният период, преди лишените от свобода да могат да се надяват на разглеждане на случаите им, е прекалено дълъг. Съдиите препоръчаха периодът да бъде ограничен до 25 години и новият закон да не определя минимален срок за президента, преди той да разгледа молба за помилване. Освен това президентът не трябва да бъде задължаван да мотивира решението си.

В практиката на Европейския съд по правата на човека се изисква наказанията да могат да бъдат преразглеждани. Националните власти трябва да могат да преценяват дали някой от задържаните е постигнал такъв напредък, че лишаването му от свобода вече е неоснователно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1900 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.10.09 | 13:14

3
А в България няма перспектива за нормалните , неосъдени граждани ! Осъдените на доживот НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ !
someone

2016.10.09 | 13:14

2
че какви перспективи освен да си понесе наказанието или може би да ги пускат всичките предсрочно да имат перспектива , изперкали ненормалници от ЕС.А пострадалите каква перспектива имат до края на живота си ?
ВАЖНО

2016.10.09 | 13:14

1
Е.С. ........ МАЙ ЩЕЕ БЕЗ ПЕРЕСПЕКТИВИ....

Добави коментар

Водещи новини