Тези ситуации в детството могат да ускорят стареенето

  • 04 октомври 2016 20:14

  • 4735
  • 0
Тези ситуации в детството могат да ускорят стареенето
©

Семейни проблеми и стресиращи ситуации в детството могат да ускорят стареенето в напреднала възраст, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Те навеждат на мисълта за трайни биологични последствия от психични травми в детството.

Учени изследвали дължината на теломерите - ДНК структури със защитна роля за хромозомите. Скъсяването им с възрастта е свързано със стареене на клетките и заболявания. Авторите на изследването сравнили дължината на теломерите на слюнчените жлези у 4598 мъже и жени над 50-годишна възраст в САЩ, които между 1992 г. и 2008 г. отговорили на въпроси, свързани с преживени от тях психични травми.

Стресиращите ситуации под 18-годишна възраст били свързани с финансови проблеми в семейството, преместването му в нов дом, загуба на работното място от бащата, пристрастяване на единия родител към алкохола или наркотиците. Участниците отговорили също дали са били бити, подложени на сексуално насилие и дали са имали разправии с полицията в детството си. Екипът от университета на Британска Колумбия във Ванкувър констатирал, че за всяка травмираща ситуация в детството скъсяването на теломерите нараства с 11 на сто след 50-годишна възраст.

Получените резултати потвърждават тези от предишни изследвания, които показаха, че трудното детство може да повлияе върху клетъчното стареене в напреднала възраст.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини