Не могат да сформират два екипа синоптици за работа за връх Мусала

  • 04 октомври 2016 17:25

  • 4225
  • 0
Не могат да сформират два екипа синоптици за работа за връх Мусала
© facebook/Musala.meteo

Към момента високопланинската синоптична станция на връх Мусала остава с трима метеорологични наблюдатели и не е възможно да се сформират два екипа за работа. Това заявява директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Христомир Брънзов по повод на временното преустановяване на дейността на синоптичната станция на Мусала.

На всички високопланински синоптични станции на НИМХ-БАН се дават 24-часови дежурства. Те се изпълняват от екип от двама служители. Тези екипи се сменят на четири дни и са необходими петима метеорологични наблюдатели, посочва проф. Брънзов.

Той припомня, че при трагичен инцидент на 20 септември т.г. загина ръководителят на станцията на Мусала Огнян Филимонов, а вторият наблюдател е извън България. "До изясняване на случая и предприемане на необходимите действия по Кодекса на труда, бъдещето на отсъстващия от работа наблюдател в НИМХ-БАН е неясно. В момента тече вътрешна проверка дали това е инцидентен случай или практика", заявява проф. Брънзов.

Той информира, че процедурата по обявяване на конкурс, по избор, обучение и изпит за допуск до работа на един метеорологичен наблюдател в най-добрия случай продължава до месец и половина. Това на практика означава, че най-рано в началото на ноември станцията на Мусала може да започне работа, уточнява директорът на НИМХ-БАН.

Отчитайки всички тези обстоятелства, след консултации с ръководния екип на НИМХ-БАН, взех единственото отговорно и болезнено решение - прекъсвам измерванията от станцията на Мусала до пролетта на 2017 г., тъй като животът и здравето на работещите в НИМХ-БАН са по-важни. За успокоение на обществеността - липсата на данни от станцията на Мусала няма "значително да влоши" качеството на синоптичните прогнози, както твърдят някои "специалисти", уверява проф. Христомир Брънзов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини