ЕП одобри Парижкото споразумение за климатичните промени

  • 04 октомври 2016 16:46

  • 661
  • 0
ЕП одобри Парижкото споразумение за климатичните промени
© gettyimages (архив)

Европейският парламент одобри днес споразумението от Париж за мерки срещу промените в климата, предадоха АП и Ройтерс.

В присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун 610 евродепутати гласуваха "за", 38 - "против" и 31 се въздържаха. Това решение ще доведе до едновременното ратифициране в 28-те страни от ЕС на споразумението за ограничаване на глобалното затопляне. Очаква се това да стане още тази седмица и в петък в ООН да бъде представен законовият документ, че ЕС се присъединява към споразумението.

За да влезе в сила, Парижкото споразумение за ограничаване на вредните емисии в атмосферата трябва да бъде ратифицирано от минимум 55 държави, които да излъчват най-малко 55 на сто от тези емисии. Досега споразумението е ратифицирано в 62 страни, но на тях се падат само 52 процента от емисиите. Присъединяването на страните от ЕС ще означава прекрачване и на втората необходима граница.

"С действието, предприето от Европейския парламент, съм убеден, че много скоро ще можем да преминем прага от 55 процента и това е въпрос на няколко дни", каза днес Бан след вота на евродепутатите. Парижкото споразумение цели намаляване на газовите емисии, предизвикващи парников ефект, чрез намаляване на потреблението на изкопаеми горива.

Целта е да се ограничи глобалното затопляне с повече от два градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Тридесет дни след като ратификационните документи постъпят в ООН, договорът влиза в сила. После ще има достатъчно време да започне неговото прилагане преди следващия кръг от преговорите за климатичните промени, насрочен за ноември в Мароко, отбелязват агенциите.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини