В. "Кориере дела сера": Кристалина Георгиева може да сближи САЩ и Русия

  • 04 октомври 2016 10:52

  • 3024
  • 1
В. "Кориере дела сера": Кристалина Георгиева може да сближи САЩ и Русия
© Getty Images/Guliver

Петдесет страни членки на ООН искат следващият генерален секретар на организацията да е жена. А Русия подкрепя идеята, че сега е ред на представител на Източна Европа да заеме поста. Дали 63-годишната българка Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование може да се окаже приемлива за всички тях, пише италианският в. "Кориере дела сера" в статия, посветена на включването на Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН.

Миналата седмица правителството в София издигна официално кандидатурата на Георгиева, оттегляйки подкрепата си за генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която не успя да впечатли дипломатическите делегации в Стъкления дворец /централата на ООН в Ню Йорк/, припомня изданието.

Вестникът допълва, че генералният секретар на ООН се определя официално от Общото събрание на организацията, но по препоръка на Съвета за сигурност. От значение е и принципът на ротацията. Източният блок, който включва и страни членки на ЕС, досега не е излъчвал лидер на ООН.

Вестникът отбелязва, че в надпреварата има четири жени, но че след първите гласувания в Съвета за сигурност на ООН мъже са заели челните позиции и фаворит е бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Според вестника обаче е малко вероятно той да успее да преодолее "руското препятствие". Добре се представи в гласуванията и Данило Тюрк, бившият президент на Словения. САЩ изглежда гледат благосклонно на Сусана Малкора, бившия министър на външните работи на Аржентина, докато Русия залагаше на Ирина Бокова, допълва вестникът.

Проблемът е, че вчера Вашингтон и Москва прекъснаха преговорите за Сирия, така че не можеше да има по-лош момент за намиране на компромис между двете страни относно поста на генералния секретар. Но според някои хипотези Георгиева може да сближи позициите, пише "Кориере дела сера". Вестникът припомня професионалния път на Георгиева от завършването на икономика в България до заемането на постове в Световна банка и в Европейската комисия. Вестникът допълва, че в периода 2004 г. 2007 г. Георгиева е представлявала Световната банка в Русия.

На вчерашното изслушване на Георгиева в ООН тя изтъкна факта, че е прекарала живота си в международни организации. Изтъкна и опита си, и способностите си да води преговори, като търси баланс между различните събеседници. Георгиева предложи по-скоро метод на действие, отколкото силна политическа визия. Утре отново ще има гласуване в Съвета за сигурност на ООН, като този път бюлетините на петте постоянни членове ще са в различни цветове, така че ще се види веднага дали кандидатурата на Георгиева ще набере подкрепа, пише изданието, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.10.06 | 09:39

1
САЩ ДА ПУСКАТ АТОМА НАД москва И ДА СЕ СВЪРШВА СЪС ПИЯНИЦИТЕ БЕНИ И ПРОСТИ

Добави коментар

Водещи новини