Бан Ки Мун посади в Женева гинко билоба от Хирошима

  • 03 октомври 2016 16:47

  • 1003
  • 0
Бан Ки Мун посади в Женева гинко билоба от Хирошима
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун посади днес в парка край сградата на ООН в Женева дърво от японския град Хирошима, подарено от кмета на този японски град Кадзуми Мацуи, който е и председател на асоциацията "Кметове за мир" , предаде Франс прес. Дървото е гинко билоба. То може да порасне до 15 метра височина.

"Това дърво е символ на издръжливостта и на мира и се посажда в памет на онези, които загинаха на 6 август 1945 г., когато атомна бомба се взриви в Хирошима", заяви Бан на церемонията.

Дръвчето, високо сега 1,50 метра, е "потомък" на дърво гинко билоба, оцеляло при атомната бомбардировка в Хирошима, отбелязва Франс прес.

"Държавите, които притежават ядрено оръжие, имат специалното задължение да елиминират своите арсенали", каза генералният секретар на ООН и припомни, че за всички страни трябва да е приоритет продължаването на преговорите за ядрено разоръжаване.

Бан Ки Мун е на двудневна визита в Женева днес и утре. По време на нея той ще се сбогува със служителите на ООН в Женева, с представители на властите на кантона Женева и с швейцарските федерални власти преди края на мандата му, който изтича в края на настоящата година, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1003 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини