Софийският университет дръпна напред в световната класация за образование

  • 03 октомври 2016 12:22

  • 5930
  • 0
Софийският университет дръпна напред в световната класация за образование
© Булфото (архив)

През тази година Софийският университет "Св. Климент Охридски" подобри с 50 места позицията си в класацията QS World University Rankings и е класиран сред първите 700 най-престижни университети в света. Това каза в словото си ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков за откриването на новата академична година в Аулата на висшето училище.

За първи път български университет е включен в другата авторитетна световна класация на Times Higher Education. Проф. Герджиков отбеляза, че е чел недоброжелателни коментари за това признание и поясни какво означава един университет да е сред първите 700 или 800 от 20 000 университета.

"Това означава, че е сред първите 4 процента в света", заяви ректорът на СУ.

Той съобщи, че в Софийския университет се обучават 10 на сто от българските студенти. От СУ съобщиха, че първокурсниците им през тази година са 4400, а общо всички студенти са 22 000.  Ректорът отбеляза още, че в продължение на 128 години СУ формира ядрото на българската интелигенция и има основно значение за българския принос в световното развитие на науката и образованието.

"Резултатите от Рейтинговата система на висшите училища в България, използваща за критерии реализацията на завършилите студенти и научните резултати на висшето училище, поставят СУ на първо място в почти всички професионални направления, в които предлага образование", заяви проф. Герджиков.

На първокурсниците ректорът на СУ пожела да слушат внимателно своите преподаватели, да им задават въпроси, но и да мислят самостоятелно и да подлагат на съмнение и на проверка всяко твърдение, което им се поднася наготово.

Последвайте канала на

БТА
5930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини