Затварят метеорологичната станция на връх Мусала

  • 03 октомври 2016 10:02

  • 12045
  • 1
Затварят метеорологичната станция на връх Мусала
© facebook/Musala.meteo

Заради трагичен инцидент, станал със служител на метеорологичната станция на Мусала, е взето административно решение за консервиране, което на практика означава ликвидация на най-високата метеорологична станция на Балканите.

Метеорологичната станция на връх Мусала ще бъде закрита по заповед на директора на НИМХ-БАН.

Информацията за това идва от официалната страница на метеостанцията във "Фейсбук", а заповедта е издадена на 30 септември и предвижда прекратяването на метеорологичните наблюдения и "консервирането" на сградата.

"Явно че ние ще сме поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. Жалко. Затварят ни", споделят метеоролозите от връх Мусала.

Метеорологичната станция на връх Мусала (2925,40 м) е открита на 2 октомври 1932 г., като по това време е била 5-тата най-висока метеостанция в света. Въпреки трудностите, свързани с характера на мястото, в продължение на 84 години учените, работещи на най-високия връх на Балканите, събират ценни данни, като не прекъсват работата си дори и по времето на Втората световна война.

Оставена без надзор, метеорологичната станция ще започне да се руши. Според служителите зад намерението на администрацията се крие не загриженост за персонала, който работи на минимални заплати, а желание да се спестят пари от поддръжката на станцията.

Метеоролозите от връх Мусала се надяват решението да бъде преразгледано и станцията все пак да бъде спасена.

Последвайте канала на

Novini.bg
12045 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.06 | 23:06

1
Абсолютно е излишна ! В 21 век-века на спътниците и технологиите,да държиш такава станция е меко казано смешно !Разбирам ги хорицата,на чист въздух,спокойствие всеки иска такава работа,пък и минимално платена !

Добави коментар

Водещи новини