Фонд "Земеделие" купува "златни" плодове и зеленчуци за училищата

  • 01 октомври 2016 06:51

  • 3491
  • 1
Фонд "Земеделие" купува "златни" плодове и зеленчуци за училищата
© Getty Images/Guliver

Няколко години след драмите с млякото и закуските, които се раздаваха на малките ученици, скандал избухна и с действащата от 2010 г. схема "Училищен плод", която понастоящем се финансира освен с европейски и с бюджетни средства. БСП съобщи, че от години пресните плодове и зеленчуци, които се раздават на децата от детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас, се купуват на многократно завишени цени. При 0.98 лв. пазарна цена ябълките се доставяли за 4.5 лв. за кг, морковите пък от 1 лв. са "поскъпнали" до близо 7 лв., пише в."Сега".

Данните бяха представени от лидера на БСП Корнелия Нинова, макар те да са били актуални още по времето на правителството на Пламен Орешарски. Сигналът принуди земеделския министър Десислава Танева и шефа на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов да пристигнат по спешност, за да се оправдават в парламента.

"Не ви стигат големите далавери и кражби, но опряхте да крадете от храната на децата", атакува от парламентарната трибуна Нинова и размаха наръч фактури. "В едната ръка държа справка на Държавна комисия за стокови борси и тържища - цени, официални и средни за България на пазарите. В другата ръка - фактури на фирми, които доставят плодове, зеленчуци и мляко на децата в училищата. Каква е разликата? Ябълки на пазарите - 0.98 лв./кг, в училище - 4.54 лв./кг. Крушите на пазарите са 3.80 лв./кг, в училище - 6.46 лв./кг", обяви тя. Кивито вместо по 2 лв. се продавало по 7 лв., портокалите на пазара били 3.10 лв., а в училище 4.26 лв., при морковите "скокът" бил от 1 лв. на 6.46 лв., при кашкавала - от 10 лв. на 16 лв., а при сиренето - от 5.30 лв. на 12 лв.

Пред "Сега" червеният депутат Светла Бъчварова поясни, че сигналът е от училище в Пловдив и е за миналата учебна 2015/16 г. За тази учебна година все още не са одобрени кандидатите да участват в програмата - общини, училища, ЕТ, търговски дружества, организации на производители на плодове и зеленчуци и др., като това ще стане до края на октомври.

Земеделският министър Десислава Танева веднага контраатакува. Тя посочи, че цените са такива от началото на прилагането на мерките "Училищен плод" и "Училищно мляко". По думите й двете училищни схеми са действали и при правителството на ГЕРБ, и при управлението на кабинета "Орешарски", като през цялото време фактурите са били "абсолютно същите". Министърът посочи, че условията за прилагане на схемите, които не са променяни от 2010 г., са за пределни цени от 0.68 лв. на порция плодове и зеленчуци и 0.53 лв. за порция мляко. Единствените две промени били в условията за доставка на тези продукти - да бъдат по Български държавен стандарт и да са от местни производители. "Всяка фактура, извадена и показана, е извън контекста на общите правила за прилагане на програмата и на практика представлява манипулация в сегашната предизборна кампания", обяви Танева.

Справка в сайта на земеделското министерство действително показва, че от поне 2013/14 г. пределната цена, посочена от държавен фонд "Земеделие", е 68 ст. за порция плодове и зеленчуци. Специфичното тук е, че доставките се правят на порции, както и че за всеки плод си има регламентиран грамаж, например минималното тегло на една порция ябълки е 125 г, за 1 порция круши - 100 г, за порция грозде - 150 г. От документите по схемата става ясно още, че размерът на помощта за дете се определя според предоставения за съответната година бюджет на програмата, разделен на броя на учениците от целевата група, които ще получат плодове и зеленчуци. В случая бюджетът на "Училищен плод" за 2015/16 г. е бил 13.8 млн.лв. - 6.3 млн.лв. от ЕС и 7.5 млн. лв. от българския бюджет, а учениците, възползвали се от нея през м.г., са били 481 хиляди души. Т.е. на всяко дете се падат средно по 27.29 лв. на година. Средната стойност на една порция за дете (68 ст.) пък се получава, като тази сума (27 лв.) се раздели на броя доставки, които може да извърши един доставчик за една година - 40.

В тази сума освен разходите за закупуване на конкретните плодове и зеленчуци влизат и други допустими разходи - за транспорт, за съпътстващи мерки (посещения на земеделски стопанства, произвеждащи плодове и зеленчуци, беседи с ученици и др.), за информационни дейности и др. Според шефа на ДФЗ Румен Порожанов разликата в пазарните цени и тези от фактурите, които се заплащат по програмата, идвала тъкмо от разходите около самите продукти, които включвали "измиване, пакетиране на продукта, привеждане в приличен вид за консумация, както и транспортни разходи". "Разходите" по измиване и транспорт обаче едва ли могат да са чак такива, особено като се има предвид, че става дума за местни производители.

Въпреки оправданията Порожанов съобщи, че предстои анализ на формирането на цените по двете схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко", парите за които се усвояват от фонда. Порожанов смята, че цените ще се редуцират откъм логистичните разходи, а на плодовете ще намалеят. Самата Танева също съобщи, че в момента работна група във ведомството й подготвяла промени, чрез които да се приеме различен начин на определяне на разходите, като щели да бъдат заложени и пределни цени на доставка, транспортни разходи и логистика на продуктите по двете схеми. Така и не стана ясно обаче защо това не е направено досега.

Раздаването на продуктите се организира на ниво община или от отделни училища, които също могат да кандидатстват пред фонда. Структурата на Порожанов определя фирмите - партньори по проекта. За миналата година например са одобрени 379 кандидати да доставят плодове и зеленчуци, но сред тях има много училища и детски градини. За 2014/2015 г. доставките са извършвали 410 търговци и образователни институции.

ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ

Вчерашният скандал показа и отношението на някои министри към парламентарния контрол. Соцдепутатът Манол Генов заяви, че още през юни е сигнализирал за нередности в начина на формиране на цените по схемата "Училищен плод". "Досега не ми беше отговорено, а след нашата декларация, министър Танева, която предварително беше обявила отсъствие от страната, се телепортира тук, за да обяснява какво и как се случва", коментира той.

Последвайте канала на

Калина Христова
3491 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2016.10.01 | 20:59

1
Комунистическите дърти клони от БСП се сърдят на новите комунистически герберастки издънки за това а кой му е ред да краде.На това му се вика гангстерска война.

Добави коментар

Водещи новини