Българите се страхуват от хората с психични проблеми

  • 30 септември 2016 20:53

  • 14358
  • 5
Българите се страхуват от хората с психични проблеми
© Булфото (Архив)

Състрадание и страх предизвикват у българина хората с психични заболявания и проблеми. Данните са от национално проучване - част от кампанията "Приеми ме, аз съм факт", срещу дискриминацията към тях.

Почти 60% от запитаните смятат, че психично болните имат нужда от подкрепа и разбиране, над 25 на сто, че те трябва да живеят в специализирани институции, а близо 13%, че те може да са опасни, предаде БТВ.

Почти половината българи изпитват съжаление към хората с психични заболявания, над 37% изпитват притеснение, а близо 19% се страхуват от тях.

Калина Ташева и Ирина Калбанова са част от екипа на Комплекса за психично-здравни услуги в район "Слатина". Двете работят с хора с тежки психични страдания. Ирина е социален работник, а Калина експерт от опит - самата тя има диагноза. Доволна е, че повече от половината хора у нас, според проучването, осъзнават, че психичноболните имат нужда от подкрепа и помощ.

Повечето хора с психични заболявания са много чувствителни, много деликатни, с нежни души, казва Калина Ташева.

По-голяма част от младите у нас смятат, че психично болните трябва да живеят отделно от другите.

„Всичко това говори за наличието на стигма, предразсъдъци, стереотипи, дискриминация спрямо психично болните”, коментира д-р Вяра Ганчева, социолог от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Освен обществото, самите психично болни се изолират, а понякога, за да бъдат приети сред другите - се опитват да омаловажат проблема.

„Борбата със стигмата е всъщност опит да се обясни на хората, че едно психично разтройство е лечимо и не е факт, който не може да бъде преодолян”, каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

В този екип не стигматизират, а работят заедно.

„Проблемът в отношението към психично болните е, че има едно изключване. Това са хората, които никой не иска да поглежда. Те все едно не съществуват”, коментира Ирина Калбанова.

Калина е оптимист и смята, че нещата могат да се променят в положителна посока.

Освен Калина още няколко човека с диагнози помагат на хора с тежки психични страдания.

Последвайте канала на

Novini.bg
14358 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ПсихоТрилър

2016.10.02 | 10:52

5
Какъв е тоя маскирания зад жената, това е като снимка от някой филм с не особено добър край :D Чудесен фото подбор :D
someone

2016.10.02 | 10:52

4
стига глупости луди се разкарват по улиците вадят ножове,бият и какво ли не. Мястото им е в специални центрове и да се лекуват.
бачкатор

2016.10.01 | 07:54

1
а дали те са ;лудите ; ? или ние че търпиме издевателствата на разни бизнес-милиционери ?
Волен – лидер болен

2016.10.02 | 10:52

3
Защо не се страхуват от Волен Сидеров? Той е психично болен.

2016.10.02 | 10:52

2
БЪЛГАРИНА АКО БЪДЕ ОСВИДЕТАЛСТВАН НА 80 % ЩЕ БЪДЕ С ЖЪЛТ КАРТОН И ЧЕРВЕН....МАКСИМУМ 20% ИМА НОРМАЛНИ В ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ===РУСОФИЛИТЕ СА ЛУДИТЕ И 90 % ОТ ЖЕНИТЕ ТУКА...МАСОВ РАЗСТРЕЛ ТРЯБВА ЗА ДА СЕ НАЗОВЕМ НОРМАЛНА НАЦИЯ

Добави коментар

Водещи новини