Децата да хапват сладко, но рядко и веднага да мият зъбите

  • 30 септември 2016 18:45

  • 3414
  • 0
Децата да хапват сладко, но рядко и веднага да мият зъбите
©

Сладкото не е вредно за детските зъби, но ако не се прекалява с него и после зъбите веднага да се мият. Това каза  д-р Борислав Даковски, регионален координатор на програмата за силанизация на детските зъби, цитирана от Дарик.

Той съобщи, че две трети от децата на 5-6 годинки вече имат кариеси. Това се дължи на ниската орална хигиена и на консумацията на вредни за зъбното здраве храни.

Първият преглед при зъболекар би трябвало да бъде, когато детето навърши 3 години, обясни специалистът. След петата година се препоръчва посещенията при дентален лекар да бъдат на всеки шест месеца.

"Децата не бива да бъдат ограничавани да ядат сладкиши, но е важно как и кога ги приемат. Ако те хапват на редки интервали, независимо от количеството, а после почистват зъбите си, това е напълно безвредно", посочи д-р Даковски.

Тази година децата от 5 до 8 години отново ще имат възможност да се възползват от безплатното силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби, което ще продължи до 20 ноември.

Методът е безвреден и представлява полагане на покритие, което запечатва дълбоките участъци от зъбната повърхност. По този начин се възпрепятства появата на кариеси. Установено е, че три месеца след поставяне на силанта, бактериите намаляват с 300%. Процедурата отнема 10–15 минути на зъб. Родителите могат да изберат при кой специалист да я направят. Списък със зъболекарите, които работят по програмата във Варненско, е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

По време на последните три кампании за безплатна силанизация в областта са обхванати общо 2806 деца.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини