Танева: По отношение на добивите се очертава добра година

  • 30 септември 2016 18:33

  • 1660
  • 2
Танева: По отношение на добивите се очертава добра година
©

По отношение на добиви в общ план се очертава добра година, при някои култури отбелязахме исторически рекорди. Това каза земеделският министър Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри в ефира на „ТВ Европа” във връзка с това как приключва стопанската година.

По отношение на добивите на различните видове основни култури може да отбележим, че това ще бъде рекордна за добивите година.

„Пшеницата тази година отбеляза исторически рекорд – 5,6 млн. тона общ добив при 494 кг среден. Това са оперативни данни”, заяви тя. По думите ѝ имаме устойчива тенденция на ръст и в животновъдството, ръст в традиционните за България производства на плодове и зеленчуци.

„Имаме ръст над 50 % в заявените за подпомагане площи с трайни насаждения и над 2 пъти ръст при зеленчуците. Това е вече 2-ра година”, обясни министър Танева.

По думите ѝ площите с всяка година се увеличават, макар и с малко.

Според нея интересът към земеделието нараства с всяка година.

„Административният капацитет, готовността на земеделските производители и бранш да се ползват от инструментите за европейска или национална подкрепа също нараства”, отбеляза тя.

Министър Танева засегна и темата за кризата в млечния сектор.

„Млечната криза е 2-годишна. Последните 2 месеца има известно покачване на цените. Надяваме се това да е трайно последствие. Земеделските производители преживяват във финансов план и цени най-тежките си години от десетилетия насам. Цените на зърното също са с най-ниския си рекорд тази година. Добивите ѝ са в обратен тренд, което компенсират намалението на общия приход”, уточни Танева.

Тя коментира и Европейските програми и предстоящото дългоочаквано отваряне на Мярка 4.1, което предстои на 17 октомври. По думите ѝ интересът и готовността за кандидатстване по нея е значително по-висок, отколкото в предходния. „Направихме промени в условията на прилагане на Мярка 4.1. след анализ на първия прием. Заедно с бранша получихме нотификация от ЕК. Имахме намерение по-рано да го отворим. Надявам се в понеделник да издадем заповед за отваряне на втория прием като началната дата ще бъде втората половина на месец октомври, с който прием ще предоставим на земеделските производители целия остатъчен бюджет от 237 млн. евро, за да кандидатстване и да подкрепят инвестиционните си намерения”, посочи министър Танева.

По думите ѝ приоритетните сектори отново са се запазили, като от приоритетните култури са изключени някои видове, така че да има корелация с промените в схемите за обвързана подкрепа.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1660 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДЕСА ПОЕТЕСА

2016.10.01 | 18:25

2
ПАК / ПАК на ГЕРБерски лъжи, / Ако ПАК се вържеш ти. / ПАК след нови избори, / Бойко ПАК ще те мори…
Фело

2016.09.30 | 23:18

1
Искам да я доя..ще ми даде добри добиви от мляко..за Танева говоря..Мога и пусито да и изям

Добави коментар

Водещи новини